Orașul durabil 2019 și-a desemnat câștigătorii

Două municipalități membre ARSC, premiate în cadrul proiectului ”Orașul durabil” 2019, organizat de Ambasada Franței, Business France și Camera Franceză de Comerț și Industrie din România

Două din cele patru premii acordate în cadrul concursului ”Orașul durabil” au mers la membrii ARSCM. Primăria Municipiului Iași și Primăria Municipiului Sibiu au fost premiate în cadrul celei de-a doua ediții a concursului ”Orașul durabil” 2019. Premiile au fost acordate pentru dezvoltarea conceptului Smart City, în cadrul evenimentului organizat de Camera de Comerț și Industrie Franceză din România (CCIFER) alături de Ambasada Franței în România, Institutul Francez și Business France.

Astfel, la categoria „Mobilitate urbană” câștigător a fost desemnat municipiul Iași pentru proiectul său „Un nou început pentru transportul public”. Același proiect a câștigat și Premiul special al concursului. Județul Sălaj a fost câștigătorul categoriei „Gestionarea deșeurilor, eficacitate energetică și economie circulară”pentru proiectul „Sistem de management integral al deșeurilor în Județul Sălaj”.

Municipiul Sibiu a fost desemnat câștigătorul categoriei „Reconversie urbană și reabilitarea Patrimoniului”, pentru proiectul său numit „Lacul Binder – spațiu de agrement și sport prin reconversie urbană”. Proiectul „Extinderea rețelei de alimentare cu apa” a comunei Costache Negri din Județul Galați, a fost desemnat câștigător al categoriei „Apă și asanare”.

Cu ocazia finalei concursului ”Orașul durabil” 2019, ajuns la a două ediție, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, a declarat că acest concurs va continua cu siguranță şi în viitor. „Există numeroase perspective în România, unde numeroase comunități fac investiții. Ameliorările sunt perceptibile în materie de mobilitate urbană, dar și în domeniile transportului public, eficacității energetice, colectării și gestionării deșeurilor. Cu toate acestea, sunt încă necesare multe eforturi pentru a reduce poluarea urbană și pentru a atinge obiectivele dezvoltării durabile, după cum reiese din recentele rapoarte alarmante privind schimbările climatice și degradarea mediului la scară globală. Pentru a răspunde acestei urgențe, pentru a fi la înălțimea acestei provocări, este esențial pentru noi să promovăm schimbul de bune practici la scară europeană între actorii publici și privați din teritorii.

Acesta este motivul pentru care Ambasada Franței în România susține un cadru de cooperare axat pe tema “Orașului durabil” prin diferite evenimente, cum ar fi cea de-a doua ediție a concursului „Orașul durabil”, a declarat ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michele Ramis. Concursul a urmărit să pună în valoare inițiativele pozitive ale comunităților din România și să le recompenseze pe cele implicate în dezvoltarea durabilă care luptă împotriva schimbărilor climatice.

”Orașul durabil” cuprinde următoarele domenii cheie: – Apă, canalizare și gestionarea deșeurilor – Mobilitate urbană – Eficiență energetică – Valorificarea construcțiilor și reabilitarea patrimoniului mondial   

Câștigătorul premiului special al celei de-a doua ediții a concursului ”Orasul durabil”2019 a fost orașul Iași. Au fost premiate 4 din totalul de 11 proiecte evaluate, și anume achiziție de autobuze, implementarea soluțiilor de monitorizare, investiții în ce privește E-ticketing și achiziții de tramvaie și autobuze electrice. Premiul constă într-o vizită de studii în Dijon, o comunitate de referință în ceea ce privește dezvoltarea durabilă.

Reprezentanta Primăriei Iaşi, Elena Farca, a declarat că proiectul care a câştigat concursul a fost finanţat cu 15 milioane de euro de BERD. Achiziţia a 100 de autobuze la standard Euro 6, dotate cu sistem GPS, 2 milioane de euro e-ticketing (implementate). Urmează să fie cumpărate 16 tramvaie noi contra sumei 48 de milioane de euro, 24 de autobuze electrice – 14,5 milioane de euro şi 44 de autobuze electrice de mici dimensiuni, pentru partea centrală a oraşului, în valoare de 28 de milioane de euro. Proiectul a fost demarat în anul 2017.

Printre proiectele premiate s-a numărat și cel al Primăriei Sibiu – ”Reconversia Lacului Binder”. Proiectul a vizat reconversia lacului Binder şi transformarea lui în obiectiv de petrecere a timpului liber. Până acum, lacul Binder, de la marginea orașului Sibiu, nu a avut nicio utilitate. Urbanizarea lacului a fost realizată exclusiv din fonduri locale. Mirela Gligore, reprezentanta Primăriei Sibiu, a declarat că proiectul de reconversie a lacului Binder vizează transformarea lui într-un obiectiv de petrecere a timpului liber şi de practicare sporturilor nautice. Proiectul este finanţat din bugetul local cu suma 19,25 milioane de lei, banii au fost alocaţi pentru modernizarea străzilor care duc spre lac şi construirea unor zone de parcare.

Consiliul Judeţean Sălaj a fost s-a numărat pe lista premianților cu proiectul ”Sistem integrat de gestionare a deşeurilor la nivelul judeţului”. ”Proiectul este în curs de implementare și urmărește realizarea unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor la nivelul județului. Contractul a fost semnat în 2010 și abia în acest an a primit raportul final de funcționalitate. 85% din bugetul proiectului a fost finanțat din fonduri europene”, a declarat Alina Sălăjan, reprezentanta Consiliului Judeţean Sălaj.

Extinderea alimentării cu apă a comunei Costache Negri din județul Galați s-a numărat printre proiectele câștigătoare. Cu sprijinul partenerilor francezi, localitatea Costache Negri a devenit prima comună din județ alimentată cu apă curentă. De 15 ani comuna colaborează cu localitatea franceză La Roche sur Yon pentru suport în implementarea soluțiilor de dezvoltare durabilă. Proiectul de alimentare cu apă a comunei a fost finanțat din bugetul local și de la bugetul de stat. S-au înlocuit și modernizat rețelele vechi de alimentare cu apă pentru a calitate mai bună a apei potabile, a declarat primarul comunei, Emilia Costache. Problema tranziției ecologice este un subiect căruia a început să i se acorde din ce în ce mai multă atenție și în România.

”Orașul durabil” a devenit o prioritate pentru guvernul francez în urma semnării acordurilor de la Paris cu privire la schimbările climatice. Acordul de la Paris este un acord global cu privire la schimbările climatice și prezintă un plan de acțiune pentru limitarea încălzirii globale începând cu anul 2020.