Plata cu cardul în piețe

plata cu cardul in pietele din romania

Plata cu cardul se extinde și în piețele din Iași.
Grație unui program pilot, Sibiul a extins plata cu cardul în a doua piață, iar Galați și Iași sunt primele orașe din Moldova unde plata pentru legume, fructe, brânzeturi sau carne poate fi făcută și cu cardul bancar.

Astrid Fodor, Primarul Municipiului Sibiu:
Implementăm un proiect pilot născut din colaborarea a patru parteneri puternici care și-au setat un obiectiv ambițios. Plata cu cardul a devenit ceva uzual, mulți dintre noi folosesc aproape exclusiv cardul, dar să plătești cu cardul într-o piață în care producătorii vând legumele și
fructele crescute în grădini și ferme se întâmpla până acum mai rar. Sibiul este, din acest punct de vedere, un trendsetter și sper că mai mulți ne vor urma exemplul”.
În prezent, 35 de terminale POS sunt active la mesele și vitrinele frigorifice ale mai multor producători locali.

Proiectul este dezvoltat de Mastercard și Asociația Administratorilor de Piețe din România (AAPR), în colaborare cu Patria Bank, și beneficiază de susținerea primăriilor din Galați și Iași.
Decizia de a introducere plata cu cardul la producători a fost luată după ce un studiu de piață comandat de Mastercard a arătat că nouă din zece adulți care locuiesc la oraș dețin un card bancar și fac plăți cu acesta, în medie, de două ori pe săptămână. Inițiativele de la Galați și Iași vin după ce, la începutul verii, interesul orășenilor pentru cumpărarea de produse agricole cu cardul a fost implementat cu succes în Piața Cibin din Sibiu.

Rezultatele obținute în urma proiectului pilot implementat în Piața Cibin ne bucură și ne arată, încă o dată, că apetitul românilor pentru plățile electronice a crescut exponențial în ultimii ani, iar dorința producătorilor de a alinia comerțul la standardele europene Smart este din ce în ce mai puternică. Instalarea POS-urilor în piețele din
Galați și Iași vine ca o continuare naturală a acestui demers care, cu timpul, suntem ferm convinși că va reuși să transforme plățile electronice în normalitate”, a declarat Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard România.
În cele trei luni de când am testat proiectul la Sibiu, numărul de POS-uri montate în piață s-a dublat. Am extins proiectul la a doua piață din Sibiu, unde au fost montate trei aparate. Producătorii sunt mulțumiți că le-au
crescut vânzările și că pot folosi aparatul și când vând produse în afara pieței. Pentru unii dintre ei a devenit un mijloc de economisire pentru că atunci când primeau banii cash, îi cheltuiau,” a declarat Teodor Ioan Birț, președintele AAPR.
Studiile europene arată că România este pe ultimul loc la consumul de fructe și legume proaspete, dar că, în același timp, există o preocupare constantă de îmbunătățire a alimentației locuitorilor de la oraș și dorința de comercializare a produselor proprii artizanale din partea producătorilor locali.

La Iași, introducerea plății cu cardul la mesele producătorilor a atras interesul antreprenorilor locali, în special cei din domeniul IT, care caută deja și alte modalități de a conecta producătorul agricol și consumatorul prin intermediul tehnologiei, cu asigurarea securității datelor, sau dezvoltarea de platforme de plăți digitalizate personalizate.

Asociația Administratorilor de Piețe din România reunește aproximativ 260 de piețe, cu peste 12.000 de tarabe, din 34 de administrații locale.