Singapore, de la Smart City la Smart Nation

Singapore Smart City1

Smart City Singapore – Transformarea digitală a orașului. Singapore Smart City este un lider incontestabil atunci când vine vorba despre mobilitate inteligentă, siguranță și asistență medicală.

Sayaji Shinde – Business Head for Smart Cities Infrastructure Singapore pentru Smart City Magazine

Se spune că secolul 21 este secolul Orașelor. Instituțiile guvernamentale de pe tot globul au concluzionat că pentru ca țările și statele să crească economic este nevoie ca fiecare oraș să crească din punct de vedere economic. Această schimbare de paradigmă schimbă viziunea orașelor și le face să fie ”motoarele creșterii economice”. Cu toate acestea, pentru a realiza creșterea economiei, administratorii orașelor trebuie să depășească multe provocări.

Urbanizarea crește așteptările cetățenilor și acest lucru creează o presiune uriașă asupra infrastructurii și a operațiunilor orașului existent. De asemenea, așteptările pe care cetățenii le au din partea instituțiilor guvernamentale au crescut și ele odată cu urbanizarea. Prin urmare, pe de o parte, guvernele sunt dornice să îmbunătățească și să extindă economiile orașelor iar, pe de altă parte, încearcă să facă față tuturor provocărilor care se abat asupra orașelor odată cu fenomenul globalizării.

Comunitatea urbană globală de experți a studiat aceste dinamici și a încercat să creeze un cadru prin care să stabilească foaia de parcurs pentru rezolvarea acestor provocări. Rezultatele acestor studii au la bază trei piloni:

1) Îmbunătățirea și și modernizarea infrastructurii orașelor;
2) Transformarea digitală a infrastructurii și operațiunilor din orașe;
3)Definirea indicelui de viabilitate a orașelor;

Timp de un deceniu s-a insistat asupra investițiilor în infrastructura digitală a orașului și asupra îmbunătățirii infrastructurii existente a orașului. Investițiile în infrastructură sunt esențiale dar, de obicei ele nu sunt durabile iar costurile sunt foarte ridicate.

Prin urmare, liderii orașelor se angajează să realizeze această transformare digitală, care se dovedește a fi sustenabilă și eficientă. În acest mod orașul va face față tuturor provocărilor precum congestionarea traficului, gestionarea infracțiunilor, gestionarea legilor, gestionarea
energiei electrice, etc. În mod similar, indicele de viabilitate al orașului este o nouă unitate de măsură în evaluarea orașelor și a performanțelor acestora. Cu cât indicele de viabilitate este mai mare cu atât sunt mai mari perspectivele economice ale orașului. Obiectivul principal al multor lideri la nivel mondial este îmbunătățirea indicelui de viabilitate al orașului pentru a deveni un loc atrăgător pentru mediul de afaceri și investitori.

Transformarea digitală a orașului contribuie enorm la îmbunătățirea indicelui de viabilitate al orașului. Cercetările au arăta că, orașul este un ”sistem de sisteme” iar transformarea digitală în câteva domenii de activitate ale orașului, realizată prin implementarea diverselor soluții de tipul smart city, nu face neapărat orașul să fie un oraș inteligent. Operațiunile administrative defectuoase ale unui departament au impact asupra eficienței altor departamente. Prin urmare, pentru eficientizarea operațiunilor administrative trebuie rezolvată tocmai această gestionarea a interdependențelor dintre departamentele unui oraș.

Pentru a rezolva această problemă este nevoie de o aplicație integratoare, un Centru de Comandă și Control al orașului, de exemplu, care să cuprindă toate noile aplicații inteligente dezvoltate în fiecare sector pentru a monitoriza buna funcționare a orașului. Acest Centru de Comandă și Control al orașului are un sistem automat de reacție care unifică diferitele subsisteme și permite gestionarea incidentelor și evenimentelor interdependente în timp real.

Varianta aleasă de Singapore este utilizarea unei astfel de platforme. Statul folosește o platformă care permite integrarea perfectă a tuturor operațiunilor industriale dintr-un oraș cu o interfață foarte prietenoasă, fiind foarte ușor de folosit.
Prin intermediul inteligenței artificiale, platforma are, de asemenea, abilitatea de a oferi asistență pentru diferite operațiuni, evenimente și incidente care se desfășoară în timpul real.
Pentru realizarea transformării digitale este nevoie în primul rând, de voință dar mai este nevoie ca orașul să stabilească o foaie de parcurs pentru transformarea digitală care să fie realizată în trepte. Iar acest Centru de Comandă și Control va deveni inima călătoriei transformaționale.