Dezvoltarea conceptului “Smart City” la nivel global

  0
  805
  “Smart City” Dezvoltarea conceptului la nivel global

  Conceptul Smart City există de mai bine de două decenii, dar acum ne apropiem tot mai mult de acesta, devenind realitate.

  Este un oraș care este eficient și răspunde nevoilor cetățenilor săi. Un loc în care conectivitatea perfectă și IoT permit senzorilor să transmită date în timp real despre orice, de la nivelurile de poluare la fluxul de trafic și de la consumul de apă până la consumul de energie.

  Transformarea globală a conceptului Smart City este fară îndoială un proces lent, dar sigur. Schimbările au început însă să se vadă în multe parți ale lumii. Guvernele și consiliile încep din ce în ce mai multe să realizeze că au nevoie de o abordare holistică a dezvoltării la nivelul întregului oraș. În Australia de exemplu, vom vedea : Canberra, Newcastle, Sydney, Ipswich au fost identificate ca fiind cele mai importante orașe inteligente. În Olanda, de asemenea  orașe inteligente sunt Amsterdam, Rotterdam, Haga, Eindhoven.

  În timp ce poate pentru consiliile orașelor poate fi greu să obțină finanțare pentru proiecte de tip SmartCity- sunt multe lucruri pe care orașele le pot face în cadrul bugetului existent.

  Fiecare oraș trebuie să-și dezvolte o viziune și un program structurat care să fie propus  unui “Smart Council” care să aplice aceste inițiative.

  Pentru a progresa în direcția unui “Smart City” , consiliile locale ar trebui să conducă viziunea, strategia stabilită, cot la cot cu cetațenii lor , comunitățile din cartier, întreprinderile și altele.

   Noile tehnologii sunt extrem de utile dacă ele sunt instrumente cu care putem crește competențele noastre, calitățile noastre, dacă putem să facem mai multe lucruri și mai bine.

  În 2016 piața mondială a oraselor inteligente a fost estimată la valoarea de aproximativ 1 trilion $. 

  Smart City Urban Project – primul târg cu produse și servicii dedicate orașelor