Durabilitatea, eficiența energetică, îmbunătățirea calității aerului sau protecția ecosistemelor naturale sunt printre cele mai importante obiective pe care trebuie să le aibă în vedere orașele inteligente în viitorul apropiat, în procesul lor de dezvoltare. Pentru că inițiativele Smart privind mediul înconjurător sunt o necesitate, am realizat un interviu cu Andrei Coșuleanu, Fondator Act for Tomorrow. Iată mai jos rezultatul!
Smart City Magazine: În viziunea dvs., de ce este important să acordăm atenție sporită protecției mediului înconjurător?
Andrei Coșuleanu: În urmă cu 10 ani am făcut din protecția mediului o dorință de profesie. Atunci, conceptul de „a fi verde” era un trend, iar semnificația reală a acestui concept de „verde” nu era pe deplin înțeleasă. Însă, odată cu trecerea timpului și cu apariția și agravarea fenomenelor de poluare a apei, a aerului și cu modul în care sunt utilizate resursele naturale și influența asupra sănătății, a apărut întrebarea „De ce?” cu privire la multe fenomene naturale nefirești care aveau loc. Datorită acestui lucru, pe lângă ONG-uri și asociații de mediu, și-au făcut apariția specialiștii în domeniu care au recunoscut procesul de schimbare a lumii: modul în care ne hrănim sau în care utilizăm resursele naturale. Astfel, au apărut și informațiile științifice care afirmau că efectele dăunătoare asupra mediului înconjurător sunt strict legate de activitatea umană. În ceea ce privește protecția mediului înconjurător, este mult mai important modul în care previi cauza, decât cel în care tratezi efectul. Pe acest obiectiv ne-am axat în cadrul activităților derulate de Act for Tomorrow. Adaptarea la schimbările climatice trebuie să devină un stil de viață, mai mult decât a desfășura anumite acțiuni punctuale de protecție a mediului. Este nevoie de o preocupare a tuturor oamenilor în această direcție. În ultimii doi ani de zile, am observat din ce în ce mai mult că autoritățile publice locale înțeleg că nu mai pot privi cu indiferență aspecte precum protecția mediului și optimizarea resurselor naturale de orice tip.
Smart City Magazine: Ce înțelegeți printr-un proiect de Smart Environment?
Andrei Coșuleanu: Atât cetățenii, cât și autoritățile publice locale și cele naționale au în fiecare zi o obligativitate și o răspundere cu privire la mediul înconjurător. Din punctul meu de vedere, răspunderea trebuie să fie permanentă, 24/7. Consider că verticala Smart Environment se referă la progres. În momentul de față, tehnologia este principalul instrument pentru soluțiile Smart Environment. Tehnologia permite realizarea unor lucruri care poate în urmă cu cinci ani nu erau gândite de oameni. Pentru mine, Smart Environment este coabitarea omului cu tehnologia de astăzi, astfel încât rezultatul din viața fiecăruia dintre noi să nu lase nicio amprentă asupra mediului. Protecția mediului înconjurător este o variabilă importantă în aproape orice industrie astăzi. Este importantă preocuparea pentru efectul asupra mediului generat de fiecare activitate pe care o desfășurăm. Smart Environment înseamnă activitatea umană pentru 24 de ore, care să aibă cât mai puțin impact asupra mediului. Trebuie găsit un echilibru între consum-dezvoltare-business-profit și responsabilitate în planificare.
Smart City Magazine: Peste 23.000 de decese anuale se produc din cauza poluării aerului. Cum se poate proceda pentru o conștientizare mai mare cu privire la riscurile poluării pentru sănătatea umană în rândul cetățenilor?
Andrei Coșuleanu: Poluarea are un efect direct asupra sănătății oamenilor. Cifra pe care ați menționat-o plasează poluarea în topul celor mai răspândite cauze ale ratei de mortalitate. Putem spune că România este în momentul de față o țară verde. Ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani odată cu procesul de urbanizare foarte accelerat, a condus la un impact mult mai mare asupra mediului. În ultimii ani, orașele care s-au dezvoltat cel mai mult sunt și cele mai poluate. La momentul actual, în topul celor mai poluate orașe se numără orașele Brașov, București și Iași. Educația oamenilor în privința protecției mediului înconjurător este extrem de importantă, iar în România nivelul educației în acest sens este destul de scăzut. Oamenii ar trebui „să crească” și să se dezvolte în spiritul dezvoltării sustenabile. Conștientizarea și învățarea cu privire la măsurile necesare de protecție a mediului înconjurător sunt necesare și la nivelul instituțiilor publice, pentru ca acestea să devină „vectori” în sfera proiectelor de mediu.
Smart City Magazine: Cât de importante sunt soluțiile pentru reducerea poluării apelor? Ce inițiative desfășoară Act for Tomorrow în acest sens?
Andrei Coșuleanu: Apa este o resursă vitală pentru omenire. Poluarea apei se produce datorită acțiunii umane. Problema poluării apei a fost unul dintre motivele pentru care a apărut Act for Tomorrow ca asociație, dar și utilizarea resurselor naturale, în special cele de lemn. Ne-am dorit să gândim un program prin care, cu o educație, cu un impact mai mic al omului asupra apelor și împreună cu autoritățile să contribuim la educarea populației și la prevenirea poluării apelor. În prezent, dezvoltăm o infrastructură de ambarcațiuni al căror rol este colectarea deșeurilor din apele din România. Acest tip de ambarcațiuni există în foarte multe țări la nivelul primăriilor. Așteptăm finalizarea unei prime ambarcațiuni cu o dimensiune de 8-10 metri, electrică, cu care să venim în sprijinul autorităților. Conceptul pe care noi îl dezvoltăm este legat de economia circulară, întrucât colectăm deșeurile din ape (plastic), dar și microplastic prin intermediul unor aspiratoare noi, iar apoi, din materialele respective intenționăm să producem noi bunuri. Ne dorim ca peste patru ani să ne bucurăm că am creat o strategie împotriva poluării apelor din România, întrucât, astăzi, toate apele din România sunt poluate.
Smart City Magazine: Ce înseamnă conceptul de „urbanizare verde”? Cum implementează un primar acest concept la nivelul comunității pe care o reprezintă?
Andrei Coșuleanu: Din punctul meu de vedere, trebuie să îi lăsăm pe specialiștii să vină cu propuneri, ca mai apoi administrațiile locale să aleagă cea mai bună propunere. În ultimii ani, municipiul București a fost „tuns” de vegetație. Personal, sunt adeptul spațiilor verzi, însă spațiile verzi nu înseamnă doar gazon și plante. În momentul de față, spațiul verde are un rol important în trafic. Spre exemplu, pe Bulevardul Iuliu Maniu din București, una dintre cele mai congestionate artere rutiere, există copaci care nu au nici un impact asupra mediului. Rolul copacilor este foarte important, întrucât contribuie la reducerea poluării, pot reprezenta o barieră între zonele rezidențiale și poluare, dar reprezintă și un factor care nu mai permite ridicarea prafului în atmosferă. În București, este o inițiativă derulată de aproximativ 3-4 ani prin care se plantează copaci. În prezent, pentru a identifica cele mai poluate zone dintr-un oraș pot fi instalați senzori. Potrivit informațiilor colectate de acei senzori, ulterior, se poate construi o strategie pentru urbanizare verde care presupune: crearea de cât mai multe spații verzi pe înălțime, nu pe lățime (pentru o filtrare mai bună a aerului); rezolvarea problemei șantierelor (o sursă importantă de poluare); abordarea ideii de „grădini verticale”. România este în continuare sub media europeană în ceea ce privește spațiul verde existent pe cap de locuitor. Când sunt implementate soluții pentru crearea de spații verzi nu trebuie să avem în vedere doar peisagistica unui oraș, ci și necesitățile „verzi”.
Smart City Magazine: Unde ne aflăm astăzi când vorbim de implicarea civică în sfera protecției mediului înconjurător în România?
Andrei Coșuleanu: Din fericire, în ultimii ani, implicarea civică în România a crescut. Oamenii au înțeles că ei sunt principalul motor care poate să facă o schimbare. România are în prezent o masă critică de voluntari în sfera acțiunilor pentru mediu. Oamenii pot începe să se implice prin simpla sortare a deșeurilor în fiecare zi în propria locuință. România are o infrastructură de reciclare uriașă, însă problema este modul în care sunt colectate deșeurile. Implicarea este importantă când cetățeanul observă diferite nereguli privind colectarea deșeurilor și face ceva în acest sens. Pentru a facilita acest lucru, foarte multe primării au implementat aplicații prin care cetățenii pot trimite sesizări. Important este să vedem ce putem face atât pentru noi, cât și pentru alții prin voluntariat.