Soluții Smart City implementate în România

România devine SMART! Asta cred că ar trebui să fie deviza celor interesați de dezvoltarea comunităților

Soluții Smart City implementate în România. România se schimbă, România devine smart – dacă în urmă cu doi ani de zile începeam activitatea asociației prin promovarea conceptelor și beneficiilor generate de implementarea proiectelor Smart, azi, cu certitudine putem spune că am creat masa critică pentru a trece la nivelul următor – implementarea!

România devine SMART prin implementarea de soluții Smart City! Asta cred că ar trebui să fie deviza celor interesați de dezvoltarea comunităților creativ-inteligente dacă facem o analiză minimă a tuturor semnelor pe care le vedem în imediata noastră proximitate. Și nu, nu voi face referire la clasa politică și nici la falsele subiecte care formează agenda publică – mă voi raporta strict la semnele pozitive, la evidențele din ce în ce mai greu de negat și de către cei mai aprigi contestatari.

Succesul asociației noastre este reprezentat de conceptul holistic pe care îl abordăm – de la nevoi la implementare. Pe tot acest drum pe care noi l-am asumat se întâmplă de altfel și activitatea/proiectele/ programele noastre. De la evenimente la consultanță, de la realizare strategii și planuri la editarea singurei reviste dedicate Industriei Smart City, de la introducerea ISO-urilor necesare la stabilirea unei Strategii Guvernamentale pentru Smart City.

Așa se face că azi putem vedea primele semne clare de dezvoltare ale acestui concept. Bugetele autorităților centrale și locale. Spre exemplificare: Primăria București lansează pe SEAP achiziționarea unei ”Strategii Smart City pentru București”, Primăria Constanța alocă bani pentru soluții Smart City, Primăria Satu Mare își asumă ca până în 2020 să implementeze mai multe verticale Smart City, s.a.m.d.

Pentru dezvoltarea comunităților inteligente, România are bugete de peste 15 miliarde euro din fonduri naționale și europene accesibile până în anul 2021. Prin urmare, buget există, companiile – cele care propun soluțiile tehnice sunt pregătite, mediul academic este conectat la fenomenul global numit Smart City iar populația este mai avidă ca niciodată de a simți o schimbare și îmbunătățire în interacțiunea cu orașul, cu infrastructura acestuia și cu instituțiile statului.

Acestea fiind spuse, putem concluziona că 2018 va fi anul demarării primelor investiții semnificative Smart City în România.

Eduard Dumitrașcu
Președinte
Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate