Tokyo Smart City:

SMART ENVIRONMENT & SMART CITIZENS

Tokyo (Japonia) este unul dintre cele mai inteligente orașe din lume care se concentrează pe soluții și proiecte Smart City încă din anul 2012. În decembrie 2016, Guvernul Metropolitan din Tokyo a formulat și adoptat un nou plan comprehensiv pe o perioadă de 4 ani (2016-2020), denumit „New Tokyo. New Tomorrow. The Action Plan for 2020.” Planul are în centrul atenției cetățenii și stă la baza realizării celor trei „fețe” ale orașului, respectiv: „Safe City”, „Diverse City” și „Smart City”.

Smart Environment

Chiar dacă Tokyo este unul dintre orașele inteligente care se axează pe instrumente smart city precum analiza datelor și noile tehnologii, una dintre verticalele Smart City pe care administrația din Tokyo se concentrează este Smart Environment. Durabilitatea și protecția mediului înconjurător sunt două elemente cheie ale strategiei Smart City a orașului Tokyo. Un subdomeniu căruia îi este acordată atenție este conceptul de Smart Energy, împreună cu soluțiile Smart aferente.

Atât la nivelul orașului Tokyo, cât și la nivelul Japoniei, rețelele inteligente pentru electricitate sunt o prioritate. Încă din 2011, rețele inteligente de electricitate sunt necesare pentru asigurarea unui sistem de alimentare cu energie rezistent în fața unor dezastre naturale. De aceea, Tokyo Electric Power Company (TEPCO) plănuiește să implementeze 27 de milioane de contoare inteligente ca parte a unei platforme de gestionare a energiei la nivelul întregului oraș până în 2025. La nivelul fiecărei gospodării, implementarea unei rețele inteligente de energie ar permite proprietarilor să urmărească consumul propriu de energie pentru a-l putea ajusta când doresc și pentru a încuraja consumul responsabil de energie.

În anul 2010, în Tokyo a fost implementat Programul „Cap and Trade”, o inițiativă a Biroului de Mediu din Tokyo. Scopul programului a fost reducerea emisiilor de CO2, prin stabilirea unor limite maxime ale emisiilor. Programul a dus la reducerea cu 26% a emisiilor de CO2 doar în 2016.

Smart Citizen & Smart Living

În ultimii ani, orașul Tokyo s-a concentrat pe componenta socială și pe implicarea cetățenilor în dezvoltare orașului în care trăiesc. Prin intermediul Inițiativei Social 5.0, administrația din Tokyo urmărește dezvoltarea unei societăți conectate, cu cetățeni care utilizează tehnologia, a unei societăți care funcționează pe bază de date și pe analizarea acestora și care plasează cetățeanul în mijlocul tuturor proiectelor implementate. Prin intermediul acestei inițiative, toți locuitorii vor fi beneficiari ai tehnologiei și ai inovațiilor.

Ca urmare a cutremurului din Japonia de Est și a tsunamiului din anul 2011, conducerea Japoniei și a orașului Tokyo au avut în vedere dezvoltarea societății prin inițiative care cresc reziliența și capacitatea de răspuns în situații de criză. De aceea, spre exemplu, astăzi, parcuri din Tokyo precum Tokyo Rinkai Disaster Prevention Park poate fi transformat dintr-un parc într-un buncăr de supraviețuire pentru cetățeni în situații de dezastre naturale. În acest parc, există stații de încărcare pentru biciclete electrice alimentate cu energie solară, bănci publice care se pot transforma în cuptoare/sobe la care se poate găti și există anumite locuri prestabilite ce pot fi utilizate ca toalete de urgență. De asemenea, parcul are depozite cu alimente adecvate și resurse de apă suficiente pentru 72 de ore. Astfel de parcuri sunt construite în Tokyo pentru siguranța cetățenilor.