Transport mai aproape de cer: Smart Mobility în Dubai

Smart Mobility în Dubai

Dubai este unul dintre cele mai SMART orașe din Orientul Mijlociu, aflat în continuă dezvoltare și implementare de proiecte tip Smart City. Autoritatea pentru Transport și Drumuri (RTA) a anunțat în luna Februarie a acestui an implementarea a 40 de inițiative noi în ceea ce privește mobilitatea urbană inteligentă ce vor fi lansate în cursul acestui an!

Totodată, instituția menționată a organizat un laborator denumit „Viitorului Mobilității din Dubai 2030-2071”, eveniment în cadrul căruia Directorul General al RTA a descris perspectivele viitoare de Smart Mobility în Dubai. Laboratorul s-a focusat pe 7 teme esențiale: guvernare, trai, design urban, mobilitate, economii urbane, competitivitate urbană și mobilitate. 

Autobuze disponibile imediat 

Autoritatea pentru Transport și Drumuri (RTA) din Dubai a lansat Serviciul de Autobuz la Cerere (Bus On-Demand Service) în zone specifice ale orașului: Al Barsha 1, Dubai Internet City, International City, The Greens și Dubai Silicon Oasis. Serviciul a fost implementat după realizarea unei perioade de testare/probă, care s-a dovedit a fi un real succes. A fost testată eficiența unor parametri precum timpul de răspuns, timpul parcurs în trafic și accesibilitatea. De asemenea, cercetarea preliminară a vizat și identificarea numărului de persoane care dețin o mașină și a stațiilor pentru transport public din anumite zone de interes. Factorii care au fost luați în considerare au fost accesibilitatea, comoditatea, siguranța și timpul de așteptare. 

Din punct de vedere tehnologic, au fost folosite date geospațiale pentru a face disponibil serviciul într-un timp cât mai scurt locuitorilor. RTA a valorificat toate datele disponibile din zonele în care a fost lansat acest serviciu, date care îi ajută pe pasageri să urmărească locația autobuzului până ajunge la locația lor. 

Pentru a se folosi de acest serviciu, pasagerii trebuie să descarce în telefonul mobil și să se înregistreze în aplicația „Bus on Demand”. Prin intermediul acesteia, oamenii pot să rezerve călătoria cu autobuzul și să plătească online, similar cu orice alt serviciu de ride sharing. Aplicația permite oamenilor să găsească cel mai apropiat loc de întâlnire din zona în care locuiesc. Din punct de vedere al protecției mediului înconjurător, autobuzul este de mici dimensiuni și consumă o cantitate redusă de carburant. Totodată, sistemul inteligent de programare ajută  la evitarea parcurgerii unor distanțe inutile și contribuie la reducereaemisiilor de carbon. 

Mobilitate pentru persoane vulnerabile 

Dubai a lansat câteva inițiative care vin în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale, persoane cu dizabilități și afecțiuni locomotorii. În orașul inteligent Dubai, taxiurile răspund nevoilor persoanelor vulnerabile. Taxiurile sunt prezente în toate zonele orașului și sunt conduse doar de șoferi instruiți în manevrarea acestor taxiuri speciale. Taxiurile menționate sunt echipate cu instrumente de ridicare speciale pentru persoanele aflate în scaun cu rotile. De asemenea, taxiurile includ aparate pentru respirație artificială și dispun de un scaun cu rotile și locuri suplimentare pentru însoțitori. 

Persoanele cu dizabilități care dețin un card doveditor în acest sens, beneficiază de transport public gratuit. Stațiile de metrou sunt prevăzute cu instrumente care să ghideze oamenii cu deficiențe de vedere, de auz și sau alte dizabilități: suprafețe de mers tactile, notificări audio, scări rulante cu bară de suport și uși automate de intrare și ieșire. Scaune cu rotile sunt disponibile în apropierea ușilor. 

Transport aproape de cer

Recent, RTA a semnat un acord cu BeemCar Ltd din Marea Britanie, pentru dezvoltarea unui sistem futuristic de transport numit „sky pods” (capsule aeriene). Sistemul se bazează pe o tehnologie de transport suspendată și este realizat pentru îndeplinirea Strategiei de Transport Autonom a Dubaiului. Aceasta își propune ca 25% dintre călătoriile urbane să fie autonome până în 2030. 

Fiecare capsulă de transport este suspendată față de șoseaua principală și este alimentată de motoare liniare, care oferă posibilitatea de accelerare și frânare. Acest vehicul de transport poate călători cu o viteză de până la 50 km/h. Aceste capsule de transport vor fi amplasate într-o rețea deasupra traficului principal, în manieră încrucișată. Rețeaua de transport va avea o lungime de 15 km și 21 de stații. Capacitatea de transport va fi de 8400 de pasageri pe oră în aceeași direcție. 

Prin astfel de inițiative, conducerea orașului anticipează o scădere cu 44% a costurilor de transport. De asemenea, până la 900 de milioane de dirhami (peste 200 milioane de euro) vor fi economisiți, poluarea va fi redusă cu 12%, iar economiile anuale finale preconizate însumează valoarea de 1,5 miliarde dirhami pe an (peste 330 milioane de euro). 

Primul oraș din Orientul Mijlociu care folosește Open Data

Dubai a devenit primul oraș din Orientul Mijlociu care oferă actualizări în timp real ale curselor de autobuze pe Google Maps. RTA, în parteneriat cu Google Inc folosesc open data în transportul public. În Dubai, Google va oferi actualizări în timp real asupra programului autobuzelor, astfel încât pasagerii să fie în permanență informați despre orarul autobuzelor. Astfel, oamenii vor fi capabili să își planifice călătoriile fără inconveniente.