Africa construiește drumuri din sticle de plastic reciclate

sticle de plastic

Africa construiește drumuri din sticle de plastic reciclate!

Sticlele de lapte de plastic sunt reciclate pentru a face drumuri în Africa de Sud, cu speranța că în acest mod ajută țara să îmbunătățească situația deșeurilor și de a îmbunătăți calitatea drumurilor sale. Gropile existente le provoacă șoferilor daune grave mașinilor și pierderi financiare în valoare de 3,4 miliarde de dolari pe an, potrivit Federației Rutiere a Africii de Sud.

În august, Shisalanga Construction a devenit prima companie din Africa de Sud care a amenajat o porțiune de drum parțial din plastic, în provincia KwaZulu-Natal (KZN) de pe coasta de Est.
Au reparat peste 400 de metri de drum în Cliffdale, la marginea Durbanului, folosind asfalt realizat cu echivalentul a aproape 40.000 de sticle de lapte de plastic de doi litri reciclate. Fiecare tonă de asfalt utilizat conține echivalentul a 118 – 128 de sticle de lapte de plastic de doi litri.

Drumul către reciclare

Compania Sud-Africană folosește polietilenă de înaltă densitate (HDPE), un plastic gros folosit de obicei pentru sticlele de lapte. O companie locală de reciclare o transformă în granule, care sunt încălzite la 190 de grade Celsius până se dizolvă și sunt amestecate cu aditivi. Acestea înlocuiesc șase procente din liantul bitum asfalt, astfel încât fiecare tonă de asfalt conține aproximativ 118 –
128 sticle.

Procesul produce mai puține emisii toxice decât în timpul proceselor tradiționale și compusul este mai rezistent la apă decât asfaltul convențional, cu rezistența la temperaturi de până la 70 de grade Celsius (158F) și la minus 22 de grade Celsius (-7,6F).
Costul este similar cu metodele existente, dar compania Sud-Africană consideră că va exista o economie financiară, deoarece se preconizează că aceste drumuri vor dura mai mult decât în cazul drumurilor clasice, care au o durată de viață de aproximativ 20 de ani.

Spre deosebire de Europa, de exemplu, în cazul în care plasticul reciclabil este adesea colectat direct din case, în Africa de Sud, 70% sunt provenite din depozitul de deșeuri. Compania Sud-Americană susține că, transformând sticlele în drumuri, creează o nouă piață pentru deșeurile de plastic.

Compania a solicitat Agenției Naționale de Drumuri din Africa de Sud (SANRAL) să construiască 200 de tone de asfalt din plastic pe principalele autostrăzi N3 ale țării dintre Durban și Johannesburg și așteaptă aprobarea proiectului. Dacă îndeplinește cerințele agenției, tehnologia ar putea fi extinsă în toată țara, întrucât standardele SANRAL sunt foarte ridicate.

Abordarea problemei plasticului India a început să producă drumuri din deșeurile de plastic în urmă cu 17 ani, iar conceptul a fost testat în locații din Europa, America de Nord și Australia. Dar există preocupări cu privire la gazele potențial cancerigene create în timpul producției și la eliberarea unor particule minuscule de plastic, pe măsură ce drumurile se uzează.
Drumurile sunt una dintre numeroasele soluții creative pentru reutilizarea deșeurilor de plastic. Companiile din întreaga lume îl transformă în cărămizi, combustibil și îmbrăcăminte.