București, primul oraș din România cu iluminat festiv ”inteligent”

București, primul oraș din România cu iluminat festiv ”inteligent”

Sărbătorile de Iarnă vin cu o mare surpriză pentru bucureșteni și pentru turiștii care vor vizita orașul București – un spectacol de lumini grandios asigurat de un sistem ultramodern controlat de la distanță.

În ultimii doi ani, de când Compania Municipală Iluminat Public București gestionează
Sistemul de Iluminat Public al orașului, Capitala României a strălucit la propriu, cu prilejul Sărbătorilor de Iarnă. Iluminatul ornamental – festiv a fost unul grandios, asigurat de un număr impresionant de LEDuri, șiruri luminoase și figurile gigant.

”Anul trecut, au fost instalate, doar în zonele centrale ale Bucureștiului: 10 milioane de LED-uri și un total de 9.351 de elemente luminoase dintre care 3815 elemente luminoase 3D și 2D. Din totalul figurinelor, 2.200 au fost agabaritice – au depășit 2,5 metri înălțime”, explică Directorul de Comunicare al CMIPB, Sorin Chiriac.

Se va putea marca Ziua Națională a României cu aceleași LED-uri
Anul acesta, Primăria Municipiului București, prin Compania de Iluminat, duce iluminatul festiv de Sărbători la un alt nivel. ”Suntem mândri să anunțăm că Bucureștiul va fi primul oraș din România cu un sistem de iluminat festiv inteligent. Concret, întreg sistemul va putea fi controlat de la distanță de către specialiștii noștri”, potrivit lui Sorin Chiriac.

Ce înseamnă mai exact ”smart”, atunci când vine vorba despre ”luminițele de Crăciun”, așa cum sunt ele cunoscute popular? Ne explică Directorul General Adjunct al CMIPB, ing. Iuliana Pânzaru: ”Luăm exemplul Bulevardului Magheru și al Pieței Victoriei. Aici, sistemul de iluminat festiv va fi controlat dintr-un punct de comandă ce comunică printr-un soft administrat de inginerii Companiei. Aceștia au posibilitatea predefinirii unor programe prin care se schimbă culorile LED-urilor sau, după caz, comandarea individuală a șirurilor ce traversează bulevardele de la un capăt la celălalt. Cu ajutorul culorilor alb cald, alb rece, roșu și albastru se pot forma diverse modele, cum ar fi elementele coloristice specifice Crăciunului. Ori, vom putea marca Ziua Națională a României, prin formarea drapelului național din LED-urile de pe aceste traversări”.

Brazi uriași, Moș Crăciun–gigant și zeci de oameni de zăpadă

Pe lângă acest element de noutate ale iluminatului festiv ”smart”, care duce acest domeniu
la nivelul următor și ne așază în rândul capitalelor vest-europene, Primăria Municipiului București a pregătit bucureștenilor și alte surprize, de care se vor bucura deopotrivă cei mici și cei mari. ”La Piața Romană va fi montat, pe lângă 4 brazi gigant de 10 metri, și un uriaș Moș Crăciun, de 3,5 metri, care va fi vizibil de la Universitate. Bulevardul Unirii va fi
înfrumusețat cu 33 de oameni de zăpadă de diferite dimensiuni, așezați de-a lungul bulevardului, printre fântânile luminoase. De asemenea, la Piața Presei Libere va trona un brad impresionant, de 15 metri înălțime”, ne-a dezvăluit Iuliana Pânzaru. Un specific aparte îl va avea Piața Universității, ne explică Directorul de Comunicare al CMIPB: ”La Universitate, a fost montată statuia lui Ion C. Brătianu, pe care, de altfel, tot noi am iluminat-o arhitectural. Aceasta tronează în rond, astfel că nu am mai putut monta acolo elemente luminoase ca în anii precedenți. Totuși, kilometrul 0 al Capitalei va avea parte de o alte elemente luminoase spectaculoase”.