Caravana Smart City a continuat și în 2021, în Buzău, Sibiu, Piatra Neamț

Caravana Smart City este un proiect demarat de Asociația Română Pentru Smart City în anul 2017, care a parcurs peste 15.000 km în România și a reunit mii de reprezentanți ai administrației locale, centrale, experți și reprezentanți ai mediului economic și societatea civilă.

 

Dacă la Buzău evenimentul a fost unul hibrid, restricțiile impuse de pandemie au făcut ca următoarel două evenimente să aibă loc online.

Caravana Smart City de la Sibiu a avut ca temă Mobilitatea urbană în Sibiu.

  • Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu: Este absolut necesară o reformă administrativă în România și în al doilea rând, Zona Metropolitană.
  • Traian Urban, director Innovation Hub East: Turiștii pot folosi un chatbot ghidat de inteligența artificială sau alte soluții tehnologice inovative.
  • Eduard Dumitrașcu: Reforma administrativă –un demers susținut de Asociația Română Pentru Smart City
  • Mircea Cirț, fondator ATP Group: Pentru fabrica de autobuze pe care o construim la Baia Mare pe o suprafață de peste 16.000 mp vom instala panouri solare care să genereze 2000 kw.
  • Marian Constantin Nistor, Șef Serviciul Administrare Parcări Iași: de la 400 de tranzacții lunare online pentru parcări, la 15.000 în doar câteva luni.

Videoconferința Caravana Smart City Sibiu, organizată de Asociația Română Pentru Smart City, împreună cu Primăria Municipiului Sibiu a reunit expertiza a trei municipalități, Sibiu, Iași și Cluj Napoca, precum și experți ai Băncii Mondiale, EIT Urban Mobility, Universitatea Politehnica din București, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și reprezentanți ai mediului privat.

Tema videoconferinței a fost Mobilitatea urbană în Sibiu și a prezentat viziunea de dezvoltare a municipiului Sibiu, precum și pașii concreți întreprinși pentru transformarea sa într-un oraș inteligent.

Doamna Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu: ”Ne dorim să devenim mai verzi și mai smart. Sibiul este pe locul 4 în ceea ce privește venitul mediu brut și are excedent bugetar. Investițiile realizate la nivelul municipiului Sibiu sunt investiții în infrastructura profundă, sunt lucrări de apă și canalizare, iluminat public ecologic, în toate investițiile punem accentul pe durabilitate”.

Sibiul are în plan dezvoltarea tuturor verticalelor smart city, cu accent asupra smart living și smart mobility.

”Ne concentrăm foarte mult pe pistele de biciclete. Ele nu sunt încă utilizate la maxim, dar sperăm ca acest lucru se va schimba atunci când vom avea mai multe piste sigure. Numai în ultima lună am dat în funcțiune 8,2 kilometri de piste. Însumează încă 16,5 kilometri, urmează pistele de pe malul Cibinului”.

Calitatea vieții, principala mulțumire a sibienilor

Ca urmare a chestionarelor realizate pentru actualizarea documentelor strategice, (SIDU, PUG, PMUD) calitatea vieții s-a dovedit a fi principala mulțumire a sibienilor, în timp ce lipsa locurilor în creșe, este principala nemulțumire. ”Investim masiv în acest sector, avem 4 creșe în lucru și 7 proiecte. Vrem să eliminăm și învățământul în schimbul doi. Alte patru școli vor fi extinse. (…) Am înlocuit întreaga flotă de autobuze, cu autobuze noi, ecologice”.

Primarul Sibiului a amintit lucrările de modernizare realizate în cartierele municipiului: ”Suntem pe final cu lucrările în toate cartierele Sibiului. (…) În toate aceste cartiere am demolat garajele, o misiune dificilă pe care mi-am asumat-o personal. Acolo, cea mai mare parte a populației a fost fericită că se demolează, pentru că, de fapt foarte puțini beneficiau de aceste garaje. Am creat mult mai multe locuri de parcare, am extins zonele verzi, a fost o muncă foarte susținută” a mai adăugat primarul Sibiului.

Reforma administrativă – un demers susținut de Asociația Română Pentru Smart City

Doamna Astrid Fodor a mai vorbit despre importanța reformei administrative.

”M-aș bucura dacă guvernanții ar mai consulta planificatorii urbani și s-ar mai gândi la o reformă administrativă. Din punctul meu de vedere, este absolut necesară o reformă administrativă în România și în al doilea rând, Zona Metropolitană. Până nu se lucrează cu toată seriozitatea și cu toată aplecarea asupra unei legi a zonelor metropolitane, aș acum sunt ele acum, cum funcționează ele acum, nu aduc beneficii aproape deloc. Și mai ales nu aduc beneficii metropolei, adică aceluia care duce tot greul. Noi suntem victimele dezvoltării de lângă noi, acolo unde s-au dezvoltat la întâmplare, nu există infrastructură educațională, nu există infrastructură culturală. Noi, Sibiul, ne confruntăm cu această sufocare, iar legislația nu ne ajută. Dacă nu există o legislație în care se stabilește un drept de veto sau ca metropola să aibă ceva de spus, această asociație nu va funcționa.”

Domnul Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City a acceptat provocarea de a prelua la nivelul asociației demersurile privind urbanizarea responsabilă și reprezentarea intereselor municipiilor în privința reformei administrative.

”Vizăm constituirea unor grupuri de lucru cu experți pentru identificarea soluțiilor concrete de planificare și dezvoltare a zonelor metropolitane, astfel încât acestea să fie în beneficiul orașelor. Avem răbdarea și insistența necesare reușitei unui astfel de demers”.

Acesta a mai arătat că după cinci ani de zile, este în sfârșit momentul să vorbim de exemple de bune practici din România. ”Comunitățile noastre s-au dezvoltat, au ajuns să pună în practică ceea ce au văzut ani de zile în afara țării, au adăugat contextul local și au ajuns să fie ele însele modele de urmat în țară”. 

Importanța planificării urbane

Domnul Cristian David, Președintele Institutului pentru Libertate și Democrație a subliniat importanța elementelor de abordare strategică în planificarea urbană. Acesta a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește activitatea planificatorilor urbani, care ar trebui să imagineze viitorul orașelor, plecând de la datele la care au acces.

”La nivel global tendința de urbanizare arată că 1,3 milioane oameni se relochează săptămânal în orașe, în 2040 aproximativ 65% din populația globală va fi în orașe, iar orașele din topul primelor 600 vor genera 60% din produsul intern brut global. Planificatorii urbani au acces la aceste cifre, astfel că pot evita să fie puși în urma acestor evoluții dinamice. Astfel, strategia marilor orașe trebuie să fie integrată și metropolitană și trebuie să încorporeze zonele periurbane, care pot fi dezvoltate ca și catalizatori”.

Turismul și inteligența artificială

Domnul Traian Urban, director Innovation Hub East a prezentat soluții adoptate cu municipalități cu un puternic caracter istoric, care se confruntă cu aceleași provocări în materie de mobilitate. Astfel expertul a indicat câteva soluții potrivite pentru spațiile aglomerate, ale orașelor active, bogate în evenimente culturale și o viață socială energică, printre acestea aflându-se un chat bot ghidat de inteligența artificială pentru asistarea turiștilor în planificarea vizitei, sau soluții de management al traficului pietonal.

România este țara cu cea mai mare dinamică din Europa. Pentru prima oară am depășit Ungaria.

Domnul Marcel Ionescu Heroiu, senior expert dezvoltare urbană la Banca Mondială a subliniat în cadrul intervenției sale, evoluția economică a țării noastre, apreciind că cifrele plasează România drept țara cu cea mai bună dinamică din Europa, una cu cele mai bune dinamici economice din lume. ”În 2020, România a depășit Slovacia, ca PIB pe cap de locuitor, iar anul acesta țara noastră a depășit probabil Ungaria, ceea ce este o performanță economică unică, este o premieră. Dacă tendințele se mențin într-un orizont de timp de unul-doi ani, am putea depăși Polonia”.

Acesta a vorbit despre importanța menținerii atractivității zonelor urbane funcționale și capitalul uman pe care îl atrag: ”Zonele urbane funcționale din România sunt cele care duc greul economiei, acestea fiind zonele unde, cel puțin 15% din forța de muncă face naveta către un oraș sau municipiu, ele generând 98% din PIB-ul României. Astfel, dacă ele nu funcționează, economia nu merge. Practic, ceea ce contează sunt oamenii, productivitatea și consumul”.

Expertul a mai subliniat corelarea între leadershipul local și dezvoltarea locală, apreciind că orașele dezvoltate aduc beneficii pe mai multe domenii, inclusiv sănătatea, arătând că Sibiul este în top 5 la rata de vaccinare la nivel național.

Fabrică de autobuze și camioane la Baia Mare de peste 16.000 mp

Domnul Mircea Cirț, fondatorul ATP Group, a adus în dezbatere importanța dezvoltării infrastructurii cu implicarea autorităților, apreciind că este nevoie de o accelerare și dezvoltare a înțelegerii direcțiilor viitorului, spre transport cu emisii zero: ”În România avem o țintă mai redusă față de alte țări cu ținte mai ambițioase. Spre exemplu, țările din vest au ca obiectiv ca din luna august (2021) să realizeze cel puțin 45% din înmatriculări pentru autovehicule cu emisii zero”.

Acesta a mai arătat importanța planificării: ”Este nevoie de o foarte bună gospodărire, inclusiv la nivelul orașelor pentru a atinge anumite ținte. Noi, spre exemplu, pentru fabrica de autobuze pe care o construim la Baia Mare pe o suprafață de peste 16.000 mp, am constatat că putem instala panouri solare care să genereze 2000 kw, ceea ce ne arată că este foarte important să economisim încă din etapa de proiectare”.

Caravana Smart City – schimb de experiență între municipalități

Caravana Smart City a reușit să reunească expertiza a trei municipalități în panelul dedicat soluțiilor de mobilitate și parcări, respectiv Sibiu, Cluj Napoca și Iași.

Domnul Lucian Vizantie, director al serviciului public de administrare al domeniului public și privat din primăria Sibiu a prezentat soluțiile propuse și realizate pentru parcările din municipiul Sibiu, precizând importanța măsurilor luate de municipalitate pentru încurajarea transportului electric. Astfel, unul dintre exemple se referă la anul 2020 când a fost adoptată prin hotărâre de consiliu local scutirea de achitare a tarifului de parcare pentru toate vehiculele electrice.

Domnul Florin Vasile Bugnar, directorul Serviciului Parcări Cluj-Napoca a prezentat toate tipurile de parcări instalate în municipiul Cluj. Municipiul Cluj Napoca este apreciat ca model de dezvoltare pentru alte primării din România.

O direcție extrem de importantă pentru toate cele trei municipalități s-a dovedit a fi folosirea plăților prin mijloace online, respectiv contactless.

Municipiul Iași, reprezentat la eveniment prin domnul Marian Constantin Nistor, Șef Serviciul Administrare Parcări Iași, a subliniat creșterea numărului de tranzacții fără numerar. ”Pentru cele 1.000 locuri de parcare cu plată și 11.000 de locuri de parcări de reședință în luna aprilie, la lansarea aplicației mobile se derulau 400 tranzacții, iar acum se depășesc 15.000 tranzacții lunar online, prin aplicație”.

Pandemia a accelerat digitalizarea

În contextul în care pandemia a accelerat digitalizarea și toate autoritățile au fost forțate să adopte soluții digitale, doamna Valentina Frîngu, public sector lead Dell Technologies, a prezentat exemple de bune practici din lume, scalabile pentru comunități de dimensiuni variate. Astfel, aceasta a prezentat Orașul Eerle, situat în sudul Olandei, care a pornit un proiect de tip smart city pentru cei 18.500 de locuitori ai săi prin care își dorește să ofere cetățenilor acces facil și smart la educație, sănătate și servicii. Comparabil ca mărime cu orașul Popești-Leordeni, Eerle și-a propus să devină până în 2050 un model performant de oraș digital și să dovedească faptul că și așezările mai mici pot beneficia de tehnologie de ultimă oră.

Ecosistemul Sibiu Smart City

Cea de-a treia parte a evenimentului a prezentat ecosistemul Sibiu Smart City. Domnul Raul Apostoiu, președintele Comisiei pentru digitalizare și Strategie Smart City Sibiu a amintit câteva dintre inițiativele primăriei, amintind printre altele proiecte precum Linia verde – o linie specială cu microbuze electrice, investițiile în parcările electrice, containerele inteligente, iluminat inteligent și sisteme de supraveghere inteligente.

Domnul Raul Apostoiu este inițiatorul Comisiei pentru digitalizare și Strategie Smart City Sibiu, ce funcționează la nivelul consiliului local Sibiu, comisia punând la aceeași masă experți în domeniile de dezvoltare inteligentă.