E-voting – potențial de eliminare a corupției?

Întreg procesul de transformare digitală generat de pandemia de coronavirus oferă noi perspective pentru interacțiunea dintre cetățeni și instituțiile publice. În acest context, unul dintre aspectele pe care orașele inteligente trebuie să se concentreze este securitatea datelor. Digitalizarea oferă noi posibilități pentru cetățeni, facilitând numeroase activități din viața de zi cu zi.

Orașele inteligente care își îndreaptă atenția către servicii publice digitale și e-guvernare se concentrează, de asemenea, și pe economii digitale. Pe lângă acestea, o componentă importantă a orașelor inteligente este și cea legată de sisteme de e-voting care pot aduce o schimbare în termeni de organizare și desfășurare a alegerilor. Iată câteva exemple de bună practică care sunt o adevărată inspirație!

E-guvernare la Moscova

Printre orașele lumii care dezvoltă componenta de e-guvernare este Moscova. Potrivit unui studiu realizat în 2019 de United Nations E-Government pe baza a 60 de indicatori asupra 40 de orașe care oferă servicii digitale, Moscova a obținut un scor de 55 de indicatori din cei 60, în mare parte pentru conținut digital și implicarea civică în mediul digital. Datorită sistemului de e-guvernare al orașului, cetățenii au acces la peste 222 de servicii publice digitale oferite de autorități.

Însă, pe lângă servicii publie digitale, sistemul de e-guvernare din Moscova are și o altă dimensiune, cea legată de e-voting. Introdus încă din 2014, sistemul de vot non-politic denumit „Active Citizen” constă într-o aplicație pentru telefonul mobil prin intermediul căreia cetățenii își exprimă opinia cu privire la numeroase probleme și aspecte ce țin de dezvoltarea orașului, precum noi rute de transport public sau limite de viteză în anumite zone ale orașului. „Active Citizen” este utilizată de peste 3 milioane de cetățeni. Pentru a spori transparența, guvernul a integrat în platformă și tehnologia blockchain.

„Datorită aplicației Active Citizen, locuitorii din Moscova se pot implica în dialog direct cu autoritățile și pot contribui la luarea unor decizii importante. Proiectul este unic și de neegalat în lume. Principalul obiectiv este de a colecta cât mai multe păreri ale cetățenilor cu privire la modul în care se dezvoltă orașul, dar și pentru a monitoriza implementarea proiectelor pe care le susțin majoritatea locuitorilor. Fiecare cetățean trebuie să înțeleagă că votul lui este important: este minunat să vezi cum orașul se schimbă prin decizii luate pe baza participării cetățenilor”, menționează Alexander Pishchelko, Director al Noilor Tehnologii de Management, SPI. 

O altă platformă ce oferă posibilitatea exprimării cetățenilor în Moscova este platforma de crowdsourcing „Crowd”, ce permite publicului să propună idei și sugestii despre îmbunătățirea proiectelor implementate în Moscova. Peste 150.000 de cetățeni folosesc această platformă de e-voting. Cele două platforme de e-voting menționate au dus la implementarea a numeroase proiecte de dezvoltare la nivelul orașului.

E-guvernare și e-voting în Vietnam

În 2019, guvernul din Vietnam a lansat un sistem de e-cabinet cu scopul de a crește eficiența în cadrul activității autorităților guvernamentale, prin scăderea numărului ședințelor față în față și a utilizării hârtiei. Acest sistem a fost un prim pas în direcția transformării Vietnamului într-o țară Smart.

Compania de telecomunicații Viettel a furnizat platforma personalizată de e-cabinet care ajută la stocarea, gestionarea și actualizarea documentelor pentru întâlnirile guvernamentale, într-o manieră sigură. Platforma trimite notificări automate și mementouri către cei vizați. Acest sistem oferă posibilitatea de a vota electronic prin intermediul semnăturii digitale. Sistemul a fost pentru prima dată folosit în cadrul unei întâlniri guvernamentale prezidată de Nguyen Xuan Phuc, prim-ministrul Vietnamului. În timpul întâlnirii, votul online a fost folosit cu privire la un decret legat de identificarea electronică, prin intermediul tabletelor electronice. Patru dintre membrii cabinetului care nu au putut fi prezenți au participat la vot online, prin intermediul acestui sistem. Potrivit reprezentanților guvernului, acest sistem este unul promițător, pentru că poate preveni actele de corupție, întrucât toate datele sunt înregistrate în format digital. Sistemul va contribui la eliminarea barierelor pe care le întâmpină afacerile și start-up- urile, susținând economia națională.

Elveția – e-voting pe baza tehnologiei blockchain

Încă din 2018, în orașul Zug din Elveția a fost implementat un sistem de e-voting bazat pe tehnologia blockchain care continuă să fie un real succes, contribuind la eficientizarea sistemului electoral.

Potrivit unui raport care a analizat impactul și rezultatele sistemului de e-voting implementat în orașul Zug, opt din zece participanți sunt entuziasmați de adoptarea acestui sistem. 16% dintre participanții la studiu au exprimat îngrijorări cu privire la securitatea pe care o presupune sistemul de e-voting. Însă, cu toate acestea, conceptul de e-voting a fost și continuă să fie apreciat de locuitorii orașului din Elveția.