Iluminat inteligent? Keep CALM. EasyLumen is here!
EasyLumen, înființat în Rimini, în 2013, este un StartUp inovator.
Ce face în mod distinct și care este misiunea companiei?
EasyLumen este o firmă italiană care are ca scop transformarea orașelor de acum în unele ecologice și inteligente, prin iluminat inteligent, oferind sisteme tehnologice inovatoare și brevetate sub marca EcoSmartGrid.
EcoSmartGrid este un sistem integrat capabil să combine implementarea serviciilor digitale avansate (Smart City) și soluții pentru eficiență energetică, cu rezultate surprinzătoare pentru flexibilitate și durabilitate economică. Viziunea noastră este, de fapt, să devenim pe termen mediu unul dintre principalii actori internaționali în segmentul serviciilor inteligente ale orașului și gestionarea eficienței energetice în sistemele de iluminat. Astăzi suntem conștienți că avem o soluție de succes dovedită și pregătim o echipă de vânzări, care să ne permită poziționarea comercială adecvată pentru atingerea obiectivelor stabilite prin planul de afaceri de cinci ani.
Dacă EcoSmartGrid deține brevetele, cum poate un start-up să asigure succesul noilor tehnologii?
Suntem un start-up neobișnuit: dacă ne uităm la partea de afaceri suntem un start-up, în timp ce primele acțiuni de introducere pe piață datează din septembrie 2015, soluțiile tehnologice ale portofoliului nostru sunt foarte “tinere”. Prima generație de EcoSmartGrid a văzut lumina în 2005 și de atunci a fost un teren în continuă experimentare si desfășurare: studii Fontanelice (2008), Monterenzio (2009), Piacenza (2011), Gressan (2013), Formia (2015) sunt doar câteva dintre instalațiile pilot construite pentru a perfecta soluțiile incluse în sistemul de brevete. Astăzi suntem aproximativ 20 de persoane, estimăm 35 până la finele anului, iar în 5 ani, planul nostru este de a avea o echipă de 80 de ingineri comerciali, o acoperire națională extinsă și o rețea de parteneriate internaționale bine stabilite în cadrul căreia Romania are un rol foarte important.
Prin ce se remarcă EcoSmartGrid?
EcoSmartGrid permite furnizarea de servicii digitale avansate pe infrastructura electrică pre-existentă și, în același timp, asigură o eficiență energetică ridicată în beneficiul sustenabilității investițiilor. Noile brevete permit să creați o pârghie între rețeaua electrică care alimentează lămpile și dispozitive digitale, cum ar fi o coloană Ethernet, cu o bandă de mai mult de 100 Mbps (BPL), în același timp, întotdeauna oferind un control complet de la distanță (sau punct central) al fiecărui punct de element de legătură, care este un punct de lumină sau un dispozitiv digital (PLM). Practic este cel mai eficient purtător linie conceput vreodată până acum. Posibilitățile sunt nelimitate în partea de servicii digitale: putem instala camere de înaltă definiție, cu recunoașterea plăcii/numărul mașinii, recunoașterea feței, boxe pentru streaming audio, puncte de acces Wi-Fi, defibrilatoare automate mobile, stații de trafic, contoare de parcare, golirea pubelelor, gestionarea serviciilor de urgență și solicitările de telemedicină, etc.
Nu aveți impresia că mergeți contra curentului?
Toată lumea vorbește despre conexiunile radio și Wi-Fi în timp ce voi optați pentru utilizarea Powerline. Acesta este un factor nodal: necesitatea de a transmite mai multe date aduce poluarea electromagnetică la nivel îngrijorător, nu numai pentru supra-aglomerarea în zonele urbane, dar și din cauza creșterii riscului pentru sănătate publică în mod special pentru categorii “protejate” (copii, gravide, etc.) LED-urile de iluminat conectate la WIFI nu reprezintă cea mai eficientă soluție, atât în termeni de performanță și fiabilitate și mai presus de toate, din punct de vedere economic. Ce vă propunem, datorită abordării noastre integrate este să evaluați cu atenție orice soluție posibilă de adoptat și apoi căutați cel mai bun echilibru între performanță / eficiență / durată / cost pentru o soluție – în adevăratul sens al cuvântului – ad-hoc. Filozofia noastră este: nici o idee preconcepută în nicio direcție, utilizarea celor mai bune tehnologii pentru fiecare nevoie, cu accent pe eficiența economică, astfel încât să existe randament pe termen lung asupra investițiilor, precum și durabilitate ecologică și socială.
Smart City este un termen care este foarte la modă, dar în realitate care este viziunea ta Smart City?
De fapt, definiția oficială este clară și împărtășită: “orașul inteligent este un set de strategii de optimizare a sistemelor și de inovare a serviciilor publice, astfel încât să coreleze infrastructura fizică a orașului cu capitalul uman, intelectual și social al cetățenilor, prin utilizarea pe scară largă a noilor tehnologii de comunicare, mobilitate, mediu și eficiență energetică, în scopul de a îmbunătăți calitatea vieții și a răspunde nevoilor cetățenilor, întreprinderilor și instituțiilor.” Iluminatul public se numără printre principalele elemente de infrastructură pe care să se construiască un oraș inteligent, iar conform directivelor UE au datoria de a îndeplini un principiu de bază: stâlpii de iluminat trebuie să fie inteligenți și să devină hub-uri reale pentru gestionarea servicii digitale de “ultima oră”. Tehnologia Smart City și soluțiile pentru eficiență energetică, transmise prin intermediul structurilor inteligente trebuie să fie văzute ca un sistem integrat, flexibil, deschis și viabil economic; toate eforturile legate de cercetare și dezvoltare,pe care EasyLumen le-a produs și continuă să le producă sunt exact în direcția respectării acestor parametri.
Aceste soluții sunt proiectate pentru persoane fizice, autorități publice, sau ambele?Care dintre aceste două segmente par să fie mai competente și receptive în ceea ce privește aspectele legate de gestionarea și controlul consumului?
Sensibilitatea argumentării implică toate sectoarele economice și sociale. Cheltuielile de întreținere și mentenanță nu sunt doar un concept al autorităților publice, ci și unul dintre principalele obiective ale sectorului privat, în special în momentele de criză, trebuie să eficientizeze cheltuielile pentru a-și recâștiga competitivitatea. Oricum, cu toate că unele companii ar putea avea costuri energetice comparabile cu cele ale unor municipalități, în principal, autoritățile publice sunt cele care întârzie punerea în aplicare a parametrilor stabiliți la conferința de la Kyoto, astfel mai predispuse să efectueze intervenții pentru îmbunătățirea eficienței energetice. Având în vedere costul de iluminat public, care poate ajunge la 50% din cheltuielile de electricitate ale unei autorități locale, este inevitabil ca aceasta sa fie o prioritate de investiții, care încă mai are de-a face cu pactul de stabilitate.
Cum reușește o autoritate publică să găsească resursele necesare pentru a investi, ținând cont de obligativitatea de a respecta pactul de stabilitate?
Întrebarea este foarte interesantă, iar răspunsul ar merita un întreg capitol dedicat acestui subiect; sintetizând, putem spune că autoritățile publice – ca și companiile – se finanțează în diverse modalități cum ar fi investițiile realizate în aceste domenii de către creditorii privați, că autoritățile publice achită prin economisirea energiei, folosind noua tehnologie. EasyLumen garantează o economisire, variind de la 30% la 70%, cu amortizarea investițiilor chiar și în termen de 5 ani. Metodele de angajare sunt diferite dar toate au în comun finanțatorul privat. Easylumen investește, de asemenea, în această direcție și are o echipa de specialiști juridici și financiari capabili să sprijine și să însoțească administratorii să facă cele mai potrivite alegeri pentru proiectul individual și pentru soluții personalizate. Cu privire la facilitatea oferită anumitor regiuni, acestea au pregătit avize referitoare la iluminatul public, care să poată folosi resurse financiare ale Uniunii Europene, chiar și în contul de capital. Normele de utilizare ale acestor fonduri tind să favorizeze agregarea zonelor urbane comune sau în alt mod integrat si sponsorizează puternic Programul de Parteneriat Public (PPP).
De fapt, evoluția abia a început și putem spune că suntem parte din inovatori. Suntem activi în cluster-ul național de inovare Comunități Smart Tech și ne-a fost recunoscut statutul de Start Up inovator. Tehnologiile și soluțiile disponibile sunt numeroase, dar apare din ce în ce mai mult un factor crucial, acela de a crea un sistem și cadru de conservare a energiei în ansamblu: fiecare clădire publică sau orice spațiu privat organizat, fie că este un loc de parcare sau un stadion, fiecare element de infrastructură, cum este iluminatul public nu trebuie și nu pot fi abordate în mod individual, ci ca elemente ale unui singur sistem integrat mare, adevăratul Smart City. EasyLumen a studiat propriile sale strategii pentru a proiecta imaginea de ansamblu, și punerea în aplicare a EcoSmartGrid care este, în opinia noastră primul pas major în această direcție.