5G acoperă statul San Marino

5g ARSC

5G va reprezenta un factor favorabil pentru o serie de servicii capabile să revoluționeze viața cetățenilor și a întreprinderilor, creând medii în care totul va fi mai inteligent și mai conectat.

Din acest an, Republica San Marino va beneficia de acoperire 5G. Acest lucru a fost posibil printr-o colaborare a companiei italiene Telecom Italia (TIM) cu Nokia, colaborare care a făcut din San Marino primul stat din Europa care se mândrește cu acest record. Noul standard va fi disponibil pentru utilizatorii comerciali din 2020.

Datorită acestei noi tehnologii, TIM își stabilește obiectivul ambițios de a ghida dezvoltarea tehnologică a țării, folosind parteneri calificați pentru a încep  implementarea unor servicii avansate de conectivitate în mediul Smart City (securitate publică, parcare, monitorizarea mediului), sănătate, turism și cultură și a unor aplicații în domenii precum mass-media, educație și realitate virtuală.

Prima etapă a planului de rețea a proiectului, și anume benzile de frecvență de 3,5 GHz, a fost finalizată cu sprijinul Guvernului San Marino și are ca scop finalizarea acoperirii de 5G până la sfârșitul anului 2019.

Cu ocazia celei de-a 16-a ediții a Legendei Raliului, TIM și Nokia activează motoarele 5G. Evenimentul reprezintă o oportunitate importantă de a arăta câteva dintre principalele aplicații care exploatează potențialul rețelei mobile de nouă generație, ca parte a proiectului “San Marino 5G”.

În zonă, acoperirea 5G este dată de opt site-uri macro care au antene de 3500 MHz. Toate site-urile sunt echipate cu tehnologia ”Massive-MIMO”, iar o antenă este capabilă să gestioneze simultan zeci de semnale radio de intrare și ieșire. De asemenea, antena este capabilă să să se adapteze dinamic la solicitările utilizatorilor și soluția ”end-to-end” prevede, de asemena, virtualizarea tuturor componentelor rețelei mobile.

Noutatea care vine odată cu această soluție o reprezintă accesul radio inclus, acest lucru fiind o inovație pentru întreaga lume. San Marino devine astfel primul exemplu al unui laborator deschis, în care TIM și Nokia vor putea experimenta împreună cu partenerii noile servicii activate de 5G în beneficiul cetățenilor, companiilor și administrației Republicii.

Laboratoarele lucrează continuu pentru efectuarea testelor terminale, pentru ca în prima jumătate a anului 2019, TIM să poată să ofere acoperire 5G în orașele importante din Italia. Europa rămâne în continuare în spatele Americii de Nord și a Asiei în cursa pentru 5G, dar ne bucură faptul că se înregistrează progrese.