Schimbările climatice combătute cu ajutorul tehnologiei

Schimbările climatice pot fi combătute cu ajutorul tehnologiei. Încălzirea globală reprezintă o adevărată amenințare pentru omenire. Dacă nu vor fi luate măsuri și se va continua în această direcție vor avea loc schimbări climatice drastice care vor afecta și amenința producția de alimente, vor crea secetă, vor crește nivelul mării și numărul uraganelor iar umanitatea va fi pusă în pericol.

În anul 2015 a fost semnat Acordul de la Paris (COP 21). Convenția Cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice care prevede măsuri care să reducă emisiile de dioxid de carbon începând cu anul 2020 a fost semnată de 195 de țări. În 2018, normele pentru punerea în aplicare a acordului de la Paris au fost finalizate iar acțiunile cu privire la schimbările climatice globale pot începe.

Schimbările climatice necesită modele de afaceri inovative pentru a stimula durabilitatea. La nivelul UE au început să se acorde fonduri pentru soluțiile legate de energie curată. Tehnologia începe să fie utilizată de la rezolvarea problemelor de mobilitate, de eficiență energetică, de reciclarea deșeurilor până la reducerea amprentei de carbon. Se estimează că până în anul 2050 70-85% din electricitatea totală va fi produsă din energie regenerabilă. Orașele, prin administrațiile locale, și împreună cu sectorul privat trebuie să colaboreze pentru stimularea tehnologiilor care să diminueze efectele schimbărilor climatice. Colectarea datelor și Inteligența Artificială sunt folosite deja pentru a dezvolta soluții vitale pentru cele mai grave consecințe ale încălzirii globale.

Colectarea datelor     

Cantitățile mari de informații disponibile pot fi utilizate pentru a lua decizii care să ofere eficacitate și durabilitate. Datele pot ajuta orașele să dezvolte planuri și strategii în ceea ce privește clima. Liderii locali trebuie să profite de aceste oportunități pentru a putea localiza problemele și a le prioritiza. Google vine în ajutorul orașelor prin realizarea unor măsurători care evaluează emisiile de gaze cu efect de seră de la nivelul orașelor. Datele ne permit să observăm care sunt tendințele pentru a anticipa viitorul și pentru a găsi cele mai viabile soluții pentru rezolvarea problemelor.

Inteligența Artificială 

Inteligența Artificială (AI) se referă la sisteme informatice care pot gândi, învăța și oferi un răspuns. Eficiența energetică globală poate fi îmbunătățită cu ajutorul dispozitivelor dotate cu senzorii care oferă informații despre cantitatea de energie. Astfel, se poate anticipa care este cererea de energie a orașului și ar ajuta furnizorii de utilități să optimizeze producția de energie pentru a reduce impactul asupra climei. Instrumentele bazate pe Inteligență Artificială pot ajuta orașele să producă oxigen. Tehnologia poate determina care sunt zonele din oraș cu cea mai mare nevoie de oxigen și oferă indicații exacte cu locul unde pot fi plantați copacii pentru a reduce căldura produsă de clădiri și asfalt. Administrațiile locale trebuie să colaboreze cu furnizorii de tehnologie pentru a înțelege aceste programe bazate pe Inteligență Artificială pentru o previziune și planificare urbană care va crește calitatea vieții.

Blockchain 

Blockchain este o bază de date sau un registru în care sunt stocate datele utilizatorilor, dar și toate operațiunile care au loc între utilizatori. Este alcătuit dintr-un șir de blocuri virtuale cu o identitate unică. Un blockchain este însă și un registru deschis, ceea ce înseamnă că poate fi accesat de orice utilizator de pe glob cu un computer și o conexiune la internet. Este o altă tehnologie emergentă cu multe cazuri de utilizare pentru administrațiile orașului. În ce privește mediul înconjurător, această tehnologie le permite liderilor locali să țină evidența emisiilor de gaze cu efect de seră. Fiind un sistem public transparent, tehnologia facilitează și cooperarea națională și internațională prin împărtășirea exemplelor care combat schimbarea climei folosite de celelalte orașe ale lumii. Administrațiile locale pot lucra împreună la această strategie pentru a-și îndeplini strategiile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Printarea 3D 

Este o metodă alternativă de producție care va reduce semnificativ emisiile de carbon și oferă soluții pentru dezastrele la care suntem predispuși. Această soluție ajută în primul rând la reducerea deșeurilor de materie primă. Printarea 3D se poate realiza și prin utilizarea materialelor reciclate, utilizând o parte din deșeurile din orașe. Conceptul ar putea oferi orașelor un nou mod de ”a arunca gunoiul”. Orașele din Olanda au experimentat imprimarea 3D pentru elemente de infrastructură. Au construit o punte de oțel de 12 metri pentru pietoni care va fi instalată pe un canal din Amsterdam. Tot cu ajutorul acestei tehnologii, în anul 2017 a fost printat și instalat un pod de beton lung de 8 metri într-o provincie olandeză, în timp ce China și Dubai optează pentru printarea caselor și a birourilor 3D. Toate acestea sunt un exemplu despre cum se pot minimaliza deșeurile din construcții prin imprimarea 3D care va minimaliza în final impactul asupra mediului.

Realitatea mixtă   

Realitatea mixtă este rezultatul combinării lumii fizice cu lumea digitală. Evoluția interacțiunii umane și a computerelor oferă multiple posibilități prin care putem evidenția efectele schimbărilor care au avut loc de-a lungul timpului. Santa Crus, care este recunoscut drept lider în planificarea litoralului a folosit această tehnologie în informările publice cu privire la starea climatică. Prima fază a proiectului le-a arătat utilizatorilor care vor fi efectele schimbării climatice peste 100 de ani. Printre schimbările care vor afecta populația amintim creșterea nivelului mării cu valuri de peste 2 metri înălțime și o furtună care va inunda complet orașul. Folosirea acestei realității virtuale este menită să informeze și să sensibilizeze comunitatea despre efectele periculoase ale schimbărilor climatice. Cu ajutorul tehnologiei se pot vizualiza scenariile și totodată soluțiile pentru a lua decizii mai bune cu privire la acțiunile pe care le facem și pot afecta mediul înconjurător. Este adevărat că existe o mulțime de soluții, însă tehnologia singură nu va fi suficientă în tratarea acestor probleme. Pentru combaterea schimbărilor climatice este necesar ca administrația să colaboreze cu sectorul privat pentru rezultate optime. Este necesar, de asemenea, să ne schimbăm stilul de viață, să consumăm responsabil și să promovăm o economie circulară pentru a face față provocărilor de mediu cauzate de industrializare.

Constantin Tomescu, Viceprimar Sectorul 6 al Municipiului București