Proiectele de dezvoltare ale Primăriei Sectorului 4 continuă cu noi inițiative privind verticala Smart Mobility și Modernizarea Pieței Agroalimentare Sudului.
Când vorbim de comunități urbane creativ-inteligente, de dezvoltare constantă și de proiecte de tip Smart City, Primăria Sectorului 4 este un promotor, dar și un generator al exemplelor de bune practici, fiind o sursă de inspirație pentru orice comunitate urbană sau rurală de la nivel național. Cu proiecte privind digitalizarea serviciilor publice, inițiative tip Smart Mobility sau Smart Citizen, Primăria Sectorului 4 își afirmă, încă o dată, poziția pe harta comunităților smart din România prin inițiativele recente.
Piața Agroalimentară Sudului
Până nu de mult timp, zona Pieței Agroalimentare Sudului era caracterizată de zeci de chioșcuri și construcții provizorii, care funcționau ilegal pe domeniul public și care, în decursul anilor, au transformat tradiționala piață într-un adevărat bazar și într-un pol al infracționalității chiar în centrul sectorului. Acestea au fost demolate, pentru a face loc unui complex agroalimentar dotat la cele mai înalte standarde și sigur pentru comercianți, dar și pentru oamenii care se aprovizionează de acolo.
Investiție în valoare de 35.609.422, 91 lei, fără TVA, proiectul de transformare radicală a Pieței Agroalimentare Sudului reprezintă un aspect cheie al modernizării și dezvoltării inteligente în Sectorul 4. Autorizată din punct de vedere al securității la incendiu, complet refăcută, cu spații comerciale reconfigurate, Piața Sudului oferă acum condiții civilizate și de maximă siguranță pentru comercianți, dar mai ales pentru cei care au reînceput deja să se aprovizioneze din această zonă.
În apropierea pieței au fost amenajate un spațiu verde pe o suprafață de 1 ha și o parcare etajată de 300 de locuri. Astfel, Piața Sudului s-a transformat într-un centru ultramodern cu multiple funcționalități (aprovizionare, socializare, relaxare).
E-mobilitate în Sectorul 4
Infrastructură electrică
Achiziționarea și utilizarea mașinilor electrice de către cetățeni poate fi încurajată de autoritățile locale prin măsuri specifice, precum facilități la achiziție (eco-tichet), facilități fiscale sau facilități legate de parcări, etc. Cea mai importantă măsură implementată de Primăria Sectorului 4 a fost aceea de a investi în infrastructura stațiilor de încărcare pentru autovehiculele electrice. În prezent, în Sectorul 4 există 22 de stații de încărcare a mașinilor electrice care funcționează și 2 în curs de instalare. Totodată, stațiile proprii ale Primăriei Sectorului 4 pentru încărcarea mașinilor electrice sunt deja incluse într-o aplicație pentru telefoane mobile de tip smart – Polyfazer.
De asemenea, prin măsuri aprobate în Consiliul Local Sector 4 precum și prin aplicații informatice realizate de Direcția Mobilitate Urbană Sector 4 se preconizează încurajarea celor care doresc să facă tranziția spre autovehicule electrice. Întrucât parcarea acestor autovehicule este gratuită în parcajele publice, pe site-ul Direcției Mobilitate Urbană, secțiunea Registratură On-line există formularul de înrolare în sistemul informatic de gestiune al parcărilor din Sectorul 4, astfel încât barierele parcajelor publice ale Sectorului 4 se vor ridica automat pentru cei care conduc o mașină electrică înrolată în sistem.
În prezent, în stadiul de pregătire este un Proiect de Hotărâre de Consiliu Local privind subvenționarea costurilor de încărcare a mașinilor electrice pentru cetățenii Sectorului 4 care au în proprietate un autovehicul complet electric, inclusiv pentru persoanele juridice, în limita a 50 km/zi, cu decontarea trimestrială a cheltuielilor. De asemenea, parcarea în locurile amenajate de staționare ale Primăriei Sectorului 4, prin regulament local, este gratuită pentru autoturismele electrice.
Transport public electric civilizat și accesibil
Nu se poate promova un transport public electric ( troleibuze, autobuze electrice, metrou) fără ca autoritatea locală să intervină și să creeze o infrastructură adecvată, stații și peroane moderne, sigure, sau fără o implicare în extinderea traseelor existente. Conform necesităților proprii, Primăria Sectorului 4 are în derulare (ordinul de începere al lucrărilor a fost emis) un proiect pentru o nouă stație de metrou la nivel suprateran, situată între stația de metrou Berceni și Șoseaua de Centură. Valoarea estimată a proiectului este de aproximativ 146 de milioane de lei fără TVA.
De asemenea, Primăria Sectorului 4 a inițiat un parteneriat cu STB S.A și Primăria Capitalei, votat atât în Consiliul Local Sector 4, cât și în Consiliul General al Municipiului București pentru a putea demara lucrări de îmbunătățire a infrastructurii transportului în comun de pe raza Sectorului 4, din fondurile bugetului local al Sectorului 4: refugii pietonale în stații, peroane noi pentru tramvaie, înierbarea unor linii de tramvai.
La inițiativa Primăriei Sectorului 4, pe 1 septembrie 2020, a fost inaugurată o nouă linie de autobuz în Sectorul 4 care va asigura transportul cetățenilor ce locuiesc în ansamblurile rezidențiale construite în cartierul Apărătorii Patriei, mai exact, în zona cuprinsă între Șoseaua Berceni – Bd. Metalurgiei – Str. Turnu Măgurele. Pentru plata călătoriilor, care nu vor fi taxate în regimul unor curse speciale, călătorii pot folosi atât cardurile active ale STB, cât și cardurile bancare direct la validator.