Smart Village la Ciugud

smart village la ciugud

Smart Village la Ciugud – digitalizarea comunelor din România

Smart village înseamnă o comunitate care se dezvoltă folosind inteligent resursele locale și tehnologia, dar își păstrează identitatea rurală. Nu trebuie să ne speriem de tehnologie, ci să o folosim în beneficiul comunităților noastre.

O soluție inteligentă poate să ne ajute să reducem consumul, să creștem calitatea vieți sau a serviciilor publice oferite și, cel mai important, ne poate ajuta să protejăm mediul înconjurător.

Smart village, un concept pe care Ciugudul doreşte să îl promoveze ca model real de dezvoltare a comunităţilor rurale din România.

Proiectul „Smart School la Ciugud” a fost declarat câștigător în cadrul competiției „RO SMART în Țara lui Andrei”, iar comuna va primi finanțare pentru a realiza prima școală smart din mediul rural din România.
Proiectul inițiat de comuna Ciugud (județul Alba) a fost selectat din cele câteva zeci de proiecte intrate în finală, fiind susținut în fața juriului chiar de primarul Gheorghe Damian, în timp ce copiii din Ciugud au transmis un mesaj video prin care își exprimau dorința de a învăța într-o școală inteligentă.

Dar pentru că acesta nu este singurul proiect smart, am realizat un interviu cu primarul Comunei Ciugud, domnul Damian Gheorghe
Felicitări în primul rând pentru rezultatul obținut la competiția “RO SMART – în Ţara lui Andrei”. Când a început comuna Ciugud să implementeze soluții smart?
Noi vă mulțumim pentru oportunitatea de a ne permite să vorbim despre Ciugud și despre lucrurile bune care se fac și în satul românesc. De câțiva ani buni, Ciugudul a început să implementeze o serie de soluții și aplicații inteligente menite să îmbunătățească activitatea administrației locale dar și relația cu cetățeanul. Nu ne-am oprit aici ci am început să gândim și să căutăm fonduri europene pentru a implementa și soluții care să ne ajute să reducem costurile, consumul de energie și electricitate sau să protejăm inteligent mediul înconjurător. Cu pași mici dar siguri s-a născut astfel la nivelul comunității noastre conceptul smart village pe care noi vrem să îl promovăm ca soluție pentru dezvoltarea satului românesc.

Care credeți că sunt factorii de succes care au dus la câștigarea competiției?
La Ciugud ne-am încăpățânat să credem că școala poate avea un viitor și la sat, că nu trebuie să fugim cu toții la oraș pentru a primi o educație aleasă și că putem crește mari în comunitățile noastre de „la țară”. Mă bucură faptul că numeroși oameni au crezut în ideea noastră și au visat alături de noi, iar, în final, am primit și o finanțare în cadrul competiției “RO SMART – în Ţara lui Andrei” promovată de OMV Petrom. Suntem astfel în perioada în care construim prima școală inteligentă din mediul rural, o școală care va pregăti viitorii cetățeni inteligenți ai comunității noastre. Viitorul înseamnă să învățăm să folosim tehnologia pentru a aduce copiii spre educație.
Școala inteligentă” se dorește un concept național menit să demonstreze că tehnologia poate fi soluția prin care educația în mediul rural se poate dezvolta și copiii pot fi atrași spre procesul de învățare folosind soluții inovatoare și inedite. Administrația locală din Ciugud implementează astfel în această perioadă un proiect prin care va realiza prima școală „smart” din mediul rural din România.

Proiectul este amplu și presupune pe de o parte o serie de investiții realizate prin fonduri europene și din bugetul local în modernizarea unității de învățământ, iar pe de altă
parte achiziționarea de softuri, table inteligente și implementarea unor soluții informatice, prin proiectul finanțat prin competiție. În cadrul școlii copiii vor beneficia de mijloace inteligente educaționale precum manuale digitale, table interactive, bibliotecă virtuală, catalog electronic sau o platformă prin care profesorii, elevii și părinții pot interacționa.

De asemenea iluminatul în școală este inteligent reglându-se în funcție de lumina de afară pentru a proteja ochii copiilor sau ventilația se reglează în funcție de condițiile din clasă (cantitatea de dioxid de carbon, temperatură, etc.). O soluție inovatoare este oferită copiilor, care din motive medicale lipsesc de la cursuri, aceștia putând să asiste la ore conectându-se de acasă la un sistem audio video. De asemenea elevii din Ciugud nu vor mai fi obligați să care un ghiozdan plin cu cărți la școală, ci vor primi o tabletă pe care vor fi încărcate în formă digitală toate manualele și cărțile de care au nevoie în procesul educațional.

De ce este nevoie de o școală inteligentă în mediul rural? Care sunt beneficiile pe care acest concept le aduce educației, dar și comunității din Ciugud?
Într-o perioadă în care populația școală migrează masiv spre oraș trebuie implementate urgent măsuri pentru creșterea calității și atractivității învățământului la sat deoarece dispariția școlii din mediul rural înseamnă automat reducerea accesului la educație pentru o importantă categorie de copii din aceste zone rurale, copii care provin din familii fără posibilități economice pentru a le susține educația în zonele urbane.

Școala inteligentă are scopul de a stimula educația, de a crește rezultate școlare ale elevilor dar și de a reduce abandonul școlar.
Provocările sunt multe și apar de fiecare dată când vrei să faci ceva noi și să aduci o schimbare. Provocări vor fi pentru noi, pentru profesori dar și pentru elevi. Despre aceste provocări și despre modul în care le-am depășit, pentru că sunt sigur că le vom depăși, vom putea vorbi la finalul acestui an școlar, după ce vom implementa în totalitate tot ceea ce înseamnă proiectul „Smart School Ciugud”.

Cum va ajuta comunitatea din Ciugud proiectul ”Smart School la Ciugud”? Care sunt așteptările pe termen lung?                                                                Smart school înseamnă o școală inteligentă care pregătește viitorii cetățeni inteligenți ai comunității dar și dovada că se poate face învățământ de calitate și în mediul rural. Noi de aici am pornit și, cum v-am mai spus, ne-am încăpățânat să credem că școala poate avea un viitor și la sat, că nu trebuie să fugim cu toții la oraș pentru a primi o educație aleasă.

La Ciugud vrem să demonstrăm că există soluții pentru învățământul din mediul rural și trebuie doar să înțelegem că putem crește mari și educați în comunitățile noastre de „la țară”.

Vă rugăm să ne spuneți mai multe despre soluțiile de tip Smart City implementate la nivelul comunității.
Comuna Ciugud, cunoscută pentru faptul că a atras cele mai multe fonduri europene în exercițiul financiar 2007 – 2013, este un promotor al conceptului „smart village” în România. Comuna a implementat deja numeroase soluții inovatoare pentru a fi mai aproape de cetățean, pentru îmbunătățirea calități vieții, pentru reducerea costurilor administrative sau pentru protejarea mediului înconjurător.

Ciugudul este astfel prima comună care are automate de plată pentru taxe și impozite locale astfel încât cetățeni să nu mai fie nevoiți să meargă la ghișeul primăriei.
De asemenea administrația locală a implementat în ultimi ani un sistem inteligent pentru iluminatul public și își asigură o parte din electricitatea necesară cu ajutorul unei microcentrale eoliene și a panourilor fotovoltaice.

Primăria Ciugud susține totodată și protejarea inteligentă a mediului înconjurător astfel încât este în curs de implementare a unui proiect pentru montarea în comună a două stații de încărcare pentru autoturismele electrice. Inițiativa vine după ce în urmă cu un an primăria a achiziționat prin Programul Rabla Plus un autoturism electric pe care îl folosește, zilnic, în activitatea curentă.