Specializarea inteligentă și ecosistemele Smart City

Specializarea inteligentă ARSC

Specializarea inteligentă a fost concepută în cadrul politicii de coeziune a Comisiei Europene. Mai exact este o abordare care se caracterizează prin identificarea domeniilor strategice de intervenție bazată atât pe analiza potențialului și potențialul economiei, cât și pe un proces de descoperire antreprenorială cu implicare a părților interesate.

Specializarea inteligentă combină politicile industriale, educaționale și de inovare pentru a sugera că țările sau regiunile identifică și selectează un număr limitat de domenii prioritare pentru investițiile bazate pe cunoaștere, concentrându-se pe avantajele lor competitive.

Economia inteligentă reprezintă baza dezvoltării urbane într-un mediu inteligent. Specializarea inteligentă, creșterea productivității, e-business, comerț online, inovarea și generarea de servicii și produse noi sunt o parte dintre conceptele care stau la baza modelului economic.

Strategia Europa 2020, propusă de Uniunea Europeană, include în sfera economică trei priorități care vor consolida utilizarea tehnologiei informației pentru promovarea următoarelor priorități economice:

Creștere inteligentă – se dorește dezvoltarea unei economii bazate pe cunoaștere și inovare;

Creștere durabilă – se vrea promovarea utilizării mai eficiente a resurselor pentru a promova o economie mai
competitivă;

Creștere intensivă – se vrea promovarea unei economii cu rate ridicate de ocupare a forței de muncă pentru dezvoltarea coeziunii sociale și teritoriale.

Strategia vizează:
Exploatarea mai eficientă a resurselor publice, concentrându-se pe anumite domenii ale cunoașterii sau expertizei.
Crearea de sinergii între mecanismele de sprijin public pentru cercetare, dezvoltare și inovare, instituții de promovare și instruire industrială. Eliminarea fragmentării și duplicării intervențiilor politice care ar putea duce la pierderea resurselor publice.
Identificarea domeniilor cele mai puternice sau promițătoare pentru antreprenoriat și creștere printr-o analiză atentă a capacităților, a bunurilor, a competențelor, a avantajelor competitive într-un oraș, regiune sau țară.
Mecanisme care să permită dezvoltarea strategică bazată pe interacțiuni multi-fațetate și multi-guvernare. Maparea și benchmarking-ul clusterului, inclusiv analiza rolului și influenței jucătorilor-cheie.
Sisteme de monitorizare și evaluare bazate pe dovezi pentru selectarea domeniilor de cunoaștere și a proiectelor de inovare.

Bucureștenii vor beneficia în urma implementării strategiei SmartCity de servicii de calitate datorită infrastructurii moderne, se vor crea noi locuri de muncă, se vor reduce emisiile de CO2 și va crește siguranță publică, potrivit declarațiilor doamnei Primar General, Gabriela Firea.

Mai departe, vedem în ce direcții au ales să investească și să se dezvolte regiunile țării noastre.

În Regiunea Centrală au început să fie dezvolte proiecte care oferă soluții IT pentru domeniul automotive. Este vorba despre activitatea clusterelor ALT BRAȘOV și IT PLUS care oferă produse și servicii sustenabile pe termen lung în sectoare diverse precum educația, transportul, comerțul, agricultura și administrația publică.

Regiunea de Nord-Est a mizat pe implicarea în dezvoltarea proiectelor IoT(Internet of Things). Mai concret, orașul Iași face parte din programul The Digital Cities Challenge al Comisiei Europene. Companiile se concentrează pe dezvoltarea soluțiilor IoT privind eficiența fluxului de producție din industria textilă, medicală, auto și multimedia. Proiectele IoT dezvoltate de companiile din Iași beneficiază de susținere și din afara țării. Începând cu acest an și pentru următorii 4 ani, Microsoft va investi 5 miliarde de dolari în proiectele IoT ale companiilor ieșene.

De asemenea, regiunea de Nord-Vest a investit pe partea de robotică și wearables. Pe partea de robotică amintim pe scurt realizările din domeniul medical. Construcția primului robot care operează cancerul hepatic a fost construit de Universitatea Babeș-Bolyai împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj și cel mai mare integrator de soluții automatizate cu roboți industriali – INNO Robotics. De asemenea, Bosch planifică o investiție de 25 milioane de euro într-un nou centru de cercetare și dezvoltare. În ce privește domeniul wearables, Garmin a lansat la Cluj trei dispozitive wearables LiveTrack.

După cum bine știm regiunea vestică are o istorie impresionantă în domeniul comunicațiilor. Iar dezvoltarea de proiecte de IT&C, dezvoltare de aplicații și servicii cloud, senzori și sisteme de monitorizare, a fost una firească. Sunt dezvoltate tehnologii pentru sectorul agricol și sunt dezvoltate și produse care monitorizează parametrii de mediu pentru a colecta date legate de poluare din zona monitorizată.