Știința, cel mai important instrument al cunoașterii

Știința, cel mai important instrument al cunoașterii

Putem afirma că cel mai important instrument al cunoașterii este știința. Fără această preocupare a umanității nu ar fi existat progres, evoluție, transformare…
salt peste timp al gândirii de la un moment dat. Astfel Sci+Fi FEST 2019, unde știința s-a împletit cu imaginația în mijlocul cetățenilor bucureșteni, la ParkLake Shopping Center, pe 14 septembrie a.c. demonstrează, pentru a patra oară în ultimii ani, importanța pe care o dau cunoașterii științifice iubitorii de esențe, ființele atrase de frumusețea și profunzimea lucrurilor.

Cele 20 de standuri interactive și conferințele revistei Știință&Tehnică au oferit câtorva mii de bucureșteni o ”zi – festival”, un mod aparte de a trăi emoția estetică, științifică, filosofică sau chiar sportivă și muzicală… Spunea Pindarus că ”Urcușul spre știința e greu”…dar, spunem noi, că nu și atunci când te gândești cu atenție cum prezinți marile idei, inovațiile și creațiile de ultimă oră, talentele și genialitățile de lângă noi, așa cum o face revista noastră septuagenară Știință&Tehnică. Știința distractivă a fost creată de pentru copiii curioși  cu experiențe uimitoare, care și-au marcat pe loc adepții, atrăgându-i iremediabil spre fizică și chimie.

Expediția din Atacama, misterioasă și învăluitoare, ne-a fost prezentată de jurnalistul astronom Cătalin Beldea, ”vânătorul de eclipse” al României, trezind în sufletele noastre dorinți expediționale și sentimente de iubire pentru cosmosul care învăluie protejând planeta noastră.

”Academia ATLANTYKRON – 30 de ani”, un eveniment aniversar drag nouă, iubitorii viitorului prin cunoștere și știință, a fost prezentată de coordonatorul său, Sorin Repanovici un mare organizator și totodată fondator al Atlantykronului alături de jurnalistul, scriitor Alexandru Mironov și scriitorul Aurel Cărășel…și apoi noi toți prezenți
de o viață în acest ”vis peste gândire”.

Împreună cu noi și fizicianul, minunatul Cristian Presură, cel ce a creat primul ceas care măsoară pulsul optic, angajatul companiei Philips din Olanda, editor al revistei Știință&Tehnică şi autorul cărţii Fizica Povestită. El a publicat lucrări în reviste de specialitate, precum Science, Physical Review Letter și Physical Review B.

În timpul doctoratului a colaborat cu Anthony James Leggett, câștigător al premiului Nobel. Au mai participat cu prezentări Universitățile: ”Ștefan cel Mare” din Suceava, ”Ovidius” din Constanța, ”Politehnica” din București.
Am putut urmări cu atenția mărită o serie de teme interesante, de ultimă oră: Magurele Science Park – Ana Onu; Tehnologii spațiale – Cătălin Nae; Fizică și Tehnologie – Bogdan Popovici; ELI-NP și fizica viitorului – Călin Ur; Protecția cibernetică – Mircea Scheau; Spațiul, ultima frontieră – Cristian Român; La ce ne folosește matematica – Alex Bogdan; Construcțiile viitorului – Marius Rădoane.

A fost prezentă și literatura Science – Fiction, cu editorul Cătălin Pavel, care ne-a vorbit despre SF-ul românesc astăzi și o ”Masă rotundă” cu scriitorii Ana Maria Negrilă, Marian Truță și Liviu Surugiu.

Echipa de scrimă a României a fost reprezentată de: Loredana Dinu, campioană olimpică la spadă la Jocurile olimpice din 2016 de la Rio de Janeiro, dublă campioană mondială și cvadruplă campioană europeană, pe echipe, și de un lot de junioare.
Publicul care a vizitat cele 20 de standuri interactive s-a bucurat de muzica lui Sonik Djsonik, coordonatorul muzical al Centrului StrING. Toată această îndelungată și revelantă activitate a fost coordonată științific de Alexandru Mironov, senior editor Știință&Tehnică, cel ce
a intervenit continuu, pe parcursul întregului program.” Meseriile viitorului”, ”Revoluția Digitală” ce va aduce transformări majore prin inteligență artificială, robotica, imprimarea 3D, biotehnologiile, realitatea virtuală sau
augmentată, fiind doar câteva dintre subiectele atinse de acesta.
În final vă recomand cel mai recent număr al publicației Știință&Tehnică – 89, lansat la eveniment, ca să aflați totul despre eclipsa de soare din Atacama, despre cyborgi, roboți și cercetători care își fac implanturi în scopuri științifice, despre vampiri, tabloul lui Mendeleev, despre Noul drum al mătăsii, despre Hyperloop, lupta cu plasticul, noile aripi de carbon de la INCAS, puterea gândului, o enigmă întunecată și, evident, cele mai noi știri din domeniul Smart City.