De la spațiul verde până la transportul public, calitatea aerului și sursele de energie, ne uităm la cele mai sustenabile orașe din lume și la ceea ce le face atât de reușite. Aerul și apa curate, nivelurile reduse de zgomot și emisii de CO2 și accesul la natură sunt esențiale.
Când vorbim despre orașe verzi trebuie să reținem elementele cheie ce definesc sustenabilitatea acestora:
– Consumul de energie
– Infrastructura transporturilor
– Accesibilitate
– Poluarea, calitatea aerului și emisiile de CO2
– Procentul de spațiu verde disponibil
Vă prezentăm topul 5 al celor mai sustenabile orașe din lume, potrivit euronews.com:
5. Copenhaga, Danemarca
Danemarca este un lider în tranziția către o economie mai ecologică, așa că nu este o surpriză să vezi capitala în topul primelor cinci orașe. Apropierea orașului de apă și volumul ridicat de spații verzi îl face unul dintre cele mai fericite locuri din lume – precum și unul dintre cele mai durabile.
Orașul Copenhaga a subliniat în special reducerea emisiilor de CO2 și își propune să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2025.
Eforturile Copenhagăi de a folosi datele ca instrument pentru a crea un oraș mai ecologic și o calitate a vieții mai ridicată pentru cetățenii săi au fost, de asemenea, recunoscute la nivel global. În 2014, „Copenhagen Connecting”, un concept pentru infrastructură digitală, a câștigat premiul World Smart Cities.
4. Dubai, Emiratele Arabe Unite
Dubai s-a clasat în topul primele cinci orașe sustenabile din lume. Are chiar propriul său proiect dedicat cauzei, numit în mod adecvat „Orașul sustenabil”, și este conceput pentru a acorda prioritate stilului de viață verde.
De asemenea, Dubai adoptă o strategie care solicită transformarea a aproximativ 1000 de servicii guvernamentale care se concentrează pe șase sectoare cheie și anume: transporturi, infrastructură, comunicații, servicii economice, planificare urbană și electricitate.
O altă inițiativă din Dubai este de a încorpora toate organismele guvernamentale și de a le transforma într-o singură entitate, pentru a oferi servicii complete locuitorilor în mod eficient.
3. Brisbane, Australia
Strategia de sustenabilitate a Brisbane este înrădăcinată în mediul natural din jurul orașului. Promisiunea comunității sale de a fi „Curat, verde, sustenabil 2017 – 2031” se concentrează pe aer curat, biodiversitate și emisii reduse de carbon.
Cu toate că Brisbane se bucură de realizările semnificative de sustenabilitate și mediu realizate de Consiliul Municipal Brisbane în parteneriat cu comunitatea, recunoaște totuși că mai sunt multe de făcut.
2. Madrid, Spania
Capitala Spaniei găzduiește 300.000 de copaci și 64 de kilometri pătrați de spațiu verde, făcându-l un lider în sustenabilitate în multe studii de-a lungul anilor. Parcurile verzi din Madrid sunt una dintre numeroasele sale atracții turistice. Acestea includ Monte de el Pardo, un parc natural protejat, care este de aproximativ 50 de ori mai mare decât Central Park din New York.
1. Canberra, Australia
Potrivit raportului lui Uswitch, orașul Canberra din Australia este cel mai sustenabil oraș din lume. Capitala australiană are un serviciu de transport public excelent, furnizând 48% din energie în moduri sustenabile.
Orașul a înregistrat, de asemenea, printre cele mai scăzute indice de poluare. Canberra se bazează puternic pe energia solară și pe parcurile eoliene din apropiere, care permit 94% din locuitorii săi să aibă acces la internet.
Australia a fost adesea văzută ca un lider în dezvoltarea sustenabilă, deoarece recunoște rolul pe care îl joacă în bunăstarea populației australiene.
La polul opus, pe mapamond sunt orașe care nu au implementat sau inițiat proiecte de sustenabilitate pe parcursul timpului și le putem trece în revistă:
Jeddah, Arabia Saudită
Jeddah este cel mai puțin sestenabil oraș de pe indexul global. Orașul depinde în mare măsură de petrol și gaze, deoarece economia Arabiei Saudite este finanțată din combustibili fosili. Datorită producției de țiței, aceasta are efecte semnificative asupra poluării aerului în oraș, iar gazele cu efect de seră pe care le produce contribuie la încălzirea globală. Cu toate acestea, generația tânără a susținut Vision 2030 a Arabiei Saudite, care se concentrează puternic pe crearea unei energii mai diverse și mai sustenabile în viitor.
New Delhi
New Delhi este al doilea cel mai puțin sustenabil oraș. Fiind un oraș de mare capacitate are o populație uriașă, zonele urbane fac din spațiile verzi o raritate.
Până la 50 la sută dintre locuitori trăiesc în suburbii fără acces la alimentarea adecvată cu apă sau la gestionarea deșeurilor. Cercetările arată că numărul vehiculelor din oraș a crescut cu peste 97% în ultimul deceniu, provocând atât poluare atmosferică, dar și un trafic congestionat.
Părerea experților
„Din fericire, devenim din ce în ce mai conștienți de impactul nostru asupra mediului, asupra planetei și, în ultimii ani, am văzut o creștere clară a numărului de oameni care încearcă în mod activ să fie mai sustenabili”, spune Will Owen, expert în energie la Uswitch.com. Cu toate acestea, locul în care locuiți are un impact major în conturarea ideii de a fi verde. Multe orașe se angajează să schimbe mediul și încearcă să le faciliteze rezidenților alegerile cât mai ecologice în viața lor. El adaugă că studiul evidențiază ce orașe sunt lideri în materie de sustenabilitate și cele care trebuie să facă mai mult pentru a reduce impactul lor asupra mediului.