Top 3 Comunități SMART în 2020

Top 3 Comunități Smart în 2020

Nucleul comunităților Smart, în jurul cărora se coagulează politicile și strategiile de dezvoltare SMART și durabile, este reprezentat de cetățenii activi și implicați. Mai jos regăsiți 3 comunități Smart care în 2020 se axează pe cetățeni în procesul lor de dezvoltare inteligentă!

Adelaide, Australia de Sud, Australia

Capitală a statului Australia de Sud, Adelaide este una dintre cele mai SMART comunități din lume la momentul actual. Orașul se axează pe construirea unui ecosistem bazat pe inovații, pe incluziune digitală, pe susținerea și dezvoltarea forței de muncă, pe durabilitate și angajament. Unul dintre cele mai importante aspecte care plasează Adelaide pe harta comunităților inteligente în 2020 este Rețeaua de Fibră Optică de 10 Gigabiți pe Secundă, lider mondial în prezent. De asemenea, prin intermediul Strategiei Neutre de Carbon (Carbon Neutral Strategy), Adelaide intenționează să devină primul oraș din lume care să producă 0 emisii nete de carbon până la finalul anului 2020. 

Hamilton, Ontario, Canada

Ca și în cazul orașului Adelaide, Hamilton (Ontario, Canada) dispune de o rețea de fibră optică de 10 Gigabiți/secundă, care deservește peste 160 de locații (companii, universități, spitale, etc.). Cetățenii sunt cu adevărat dedicați evoluției comunității în care trăiesc. Prin implicarea activă a peste 50.000 de locuitori, orașul a creat „Viitorul Nostru Oraș Hamilton” (Our Future Hamilton), stabilind prioritățile orașului pentru realizarea unui plan strategic de dezvoltare pe durata a 10 ani. 

Tallinn, Estonia 

Capitala Estoniei este unul dintre cele mai tehnologizate orașe din lume. Tallinn are o industrie IT înfloritoare și dispune de o varietate de aplicații din domeniul guvernării și a serviciilor publice inteligente, iar cetățenii le îmbrățișează și le folosesc cu încredere.

Din anul 2018, cetățenii pot folosi aplicația pentru mobil numită „ AvaLinn” (OpenCity), un instrument digital de participare a cetățenilor la deciziile ce țin de comunitatea în care trăiesc. Prin intermediul acestei aplicații, sunt adunate opiniile, feedback-ul și ideile cetățenilor în legătură cu planificarea spațială a orașului și cu noile strategii de dezvoltare vizate, orașul fiind dezvoltat pe baza concepțiilor cetățenilor.