Municipiul Iași surprinde din nou

Turismul inteligent Iasi-smart city

Turismul inteligent este o componentă importantă a unui oraș inteligent. Atragerea a cât mai multor turiști, atât interni, cât și externi, va duce la o creșterea economică  siigură pentru comunitatea ieșeană.

Turismul inteligent se referă la aplicarea tehnologiei informației și comunicațiilor, pentru dezvoltarea de instrumente și abordări inovatoare pentru îmbunătățirea acestuia.

Municipiul Iași a înțeles acest lucru și a dezvoltat pe site-ul Primăriei Municipiului Iași patru secțiuni destinate dezvoltării turismului:

–  Turism

–  Vacanța la Iași

– Turism în orașul Iași, ce redirecționează utilizatorul către platforma www.turism-iasi.ro

– Harta orașului

De asemenea, cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri și comemorarea Primului Război Mondial, Municipiul Iași a realizat platforma „Iași, capitala de război a României (1916-1918)”, ce poate fi vizualizată la adresa iasicapitaladerazboi.ro

Printre linkurile cu informații despre evenimentele ce au avut loc în acea perioadă, personalitățile momentului, documentare, urmările războiului asupra Iașului se află o hartă interactivă ce propune turistului un traseu al memoriei. În acest fel se readuce în actualitate o serie de clădiri și monumente a căror poveste se leagă de Primul Război Mondial.

Turiștilor interesați le sunt propuse pentru vizitare, printre altele: Garnizoana Iași, Marele Cartier General, Reședința Regelui Ferdinand I, unde regele a planificat Marea Unire din 1918, sau Reședința Reginei Maria, ce a devenit „mama răniților”.

Pentru a mări gradul de accesabilitate, a fost realizată aplicația Traseul Memoriei pentru telefonul mobil, în scopul promovării în rândul turiștilor români și străini a obiectivelor – monument istoric din perioada Primului Război Mondial.

Aplicația cuprinde fotografii de arhivă și informații despre 35 de clădiri ce au reprezentat importante repere istorice în perioada 1916-1918, acestea fiind prezentate cu funcția pe care au avut-o atunci și acum. Urmând traseul celor 35 de obiective reprezentate axonometric pe o hartă digitală, putem călca pe urmele eroilor Primului Război Mondial și ai Marii Uniri, reconstituind file din istoria Iașului.