Colectarea deșeurilor, răsplătită în Letonia

colectarea deșeurilor, rasplatită in Letonia

Colectarea deșeurilor din plastic este răsplătită în Letonia. Prin intermediul Inteligenței Artificiale s-a dezvoltat un sistem de garanție-returnare a plasticului.

Rezoluția Uniunii Europene (UE) este că până în 2030 toate ambalajele din plastic introduse pe piață ar trebui să fie reutilizabile sau reciclabile. Europa produce 25 de milioane de tone de deșeuri de plastic. Doar 30% din acestea sunt reciclate, 39% sunt incinerate și 31% sunt aruncate în depozite de deșeuri.

În prezent, există două probleme globale principale în ceea ce privește ambalajele din plastic. În primul rând, cum se poate reduce volumul de producție al acestui material. În al doilea rând, cum să-l colectăm eficient, astfel încât să „intre” cât mai puțin plastic în mediul
înconjurător. Două companii letone au găsit o soluție bazată pe Inteligența Artificială (AI) pentru a face colectarea deșeurilor din plastic mai eficientă și, prin urmare, au reușit să contribuie semnificativ la punerea în aplicare a viitoarei directive europene privind plasticul de
unică folosință.

Structura chimică din majoritatea materialelor din plastic le face rezistente la multe procese de degradare naturală, prin urmare degradarea se realizează lent. Materialele plastice conțin adesea aditivi, ceea ce le face mai puternice, flexibile și durabile. Însă mulți dintre acești aditivi pot prelungi durata de viață a produselor din plastic dacă devin gunoaie, estimând că ar putea dura cel puțin 400 de ani pentru ca acestea să se dezintegreze.

Problema poate fi rezolvată oferind modalități atractive și eficiente de colectare a deșeurilor de plastic. Schemele de garanțiereturnare sunt o bună oportunitate de a implica
oamenii în colectarea deșeurilor și, astfel, să ajute la atingerea obiectivelor întregii UE. Letonia este la un pas distanță ca sistemele de garanție-returnare să funcționeze, astfel companiile locale au dezvoltat noi sisteme care să le ajute propria țară, dar și alte țări să colecteze mai eficient deșeurile.

Schemele de garanție-returnare sunt sisteme în care consumatorii cumpără un produs cu o suprataxă care le va fi rambursată atunci când aduc produsul într-un punct de colectare al deșeurilor. Recipientul poate fi apoi reciclat și transformat în materii prime secundare. De obicei, schemele sunt executate fie de o entitate publică, fie de un companie privată.
Organizația responsabilă supraveghează întreg procesul, instalarea infrastructurilor necesare și eficiența circuitului taxelor de depozit: de la producători la comercianți mari
sau cu amănuntul până la consumatori și invers.
Sistemul se bazează pe Inteligență Artificială și recunoaște materialul ambalajului. Problema dispozitivelor existente este că pot colecta anumite tipuri de ambalaje. Ele utilizează un cod de bare pentru a recunoaște tipul de ambalaj.

Sistemul, în acest moment, poate recunoaște, colecta și sorta sticle PET de 0,5 l și / sau 1,5 l , sticle din plastic de 5 l, recipiente din plastic de 1,5 l, precum și cutii de aluminiu, carton Tetra Pak, sticle de sticlă și borcane. De asemenea, sunt prevăzute situațiile în care ambalajele apar în sistem ca fiind necunoscute. Pentru astfel de cazuri a fost creată o pubelă separată de deșeuri nesortate.
…va continua