Credite sociale implementate de China până în 2020

Credite sociale implementate de China până în 2020

Sistemul de credite sociale își propune să clasifice populația în funcție de ”credit social”, adică în funcție de evaluări ale modului în care ei își trăiesc viața. Anul 2020 va aduce o serie de schimbări în rândul cetățenilor chinezi.

Sistemul de credite sociale va monitoriza comportamentul fiecărui cetățean în parte, iar în funcție de scor, acesta va fi recompensat sau pedepsit. În mass-media occidentală, sistemul de credit social al Chinei este comparat cu coșmarul Orwellian, Big Brother.

De fapt, despre ce este vorba?
Guvernul chinez încearcă să stabilească un sistem de recompense și pedepse pentru a promova încrederea și integritatea în rândul populației. Sistemul central de pedepse comune pune cetățenii pe o listă neagră dacă încalcă anumite reguli.

În anul 2014, guvernul chinez a anunțat un plan care prevedea înființarea unui sistem de ”credit social” extins al cetățenilor care va prinde contur până în anul 2020. Scopul acestui sistem este de îmbunătăți guvernarea și de a crea ordine într-o țară care se luptă cu combaterea fraudei și corupția.

În prezent, sistemul este fragmentat; unele segmente sunt conduse de consilii urbane, iar altele sunt marcate de sisteme tehnologice private, care conțin date cu caracter personal.

Potrivit sistemului, scorul social al unei persoane poate scădea sau crește în funcție de comportamentul său în societate. Acest punctaj va influența eligibilitatea persoanei în cauză, într-o mare varietate de ipostaze: la angajare, în momentul în care solicită un credit ipotecar, chiar și în momentul în care alege școala la care își va trimite copiii. Metodologia nu a fost făcută publică, dar exemple de încălcări includ condusul necorespunzător, fumatul în zonele dedicate persoanelor nefumătoare, cumpărarea prea multor jocuri video (persoanele care cumpără jocuri video sunt considerate leneșe) și publicarea de știri false.

Cum funcționează sistemul de credite sociale?
Obiectivul sistemului de credite sociale este crearea unei legături între cetățeni și sistemul guvernamental. Unele rapoarte vorbesc despre o listă neagră, care face parte din sistemul de credit social. De exemplu, dacă datorați bani guvernului, ați putea pierde anumite drepturi.

Cetățenii vor primi în baza acestor evaluări un anumit scor, iar cei care primesc scoruri mici se vor confrunta cu o serie de restricții, cum ar fi:

Restricții la călătorii cu trenul sau avionul

Dacă vi se pare că așa ceva este încă departe, aveți o percepție greșită. China a început deja să pedepsească oamenii prin limitarea călătoriilor. Nouă milioane de persoane cu scoruri scăzute au fost împiedicate să achiziționeze bilete de avion pentru zboruri interne. Alte trei milioane de persoane nu pot beneficia, din cauza scorurilor scăzute, de bilete de tren la clasa business.

Reducerea vitezei de internet
Persoanele care cumpără un număr prea mare de jocuri video sunt considerate leneșe și din acest motiv s-a recurs la aplicarea acestei metode în rândul cetățenilor chinezi.
Un scoring scăzut al părinților restricționează accesul copiilor la o educație de calitate
Anul trecut, 17 persoane care au refuzat să efectueze serviciul militar au avut interzis să se înscrie
în învățământul superior, să candideze la liceu sau să-și continue studiile. De asemenea, o universitate chineză a refuzat să primească un student, deoarece tatăl elevului a avut un scor de credit social mic.

Blocarea obținerii celor mai bune locuri de muncă
Comiterea unor infracțiuni precum deturnarea de fonduri sau fraudă au un mare efect asupra creditului social și vor scădea mult scorul persoanei în cauză. Acestor persoane le este interzis să aibă slujbe de conducere în firmele de stat și în marile bănci chineze.

Accesul interzis la cele mai bune hoteluri
Persoanele cu scoruri bune pot obține acces rapid la vize pentru destinații precum Europa și pot obține și reduceri la hoteluri. Sistemul îi recompensează pe unii și îi pedepsește pe alții. Din nou, persoanele care au refuzat să efectueze serviciile militare, au avut interzis către unele destinații de vacanță și la unele hoteluri.

Confiscarea animalului de companie
În 2007, în orașul chinez Jinan, din Estul Chinei, a fost pus în practică un sistem de credite sociale pentru proprietarii de câini. În cazul în care câinele este plimbat fără lesă sau cauzează perturbări publice, proprietarul va pierde puncte, fapt ce va duce la scăderea scorului social.

În cazul în care proprietarul a pierdut toate punctele, îi este confiscat animalul de companie. Restituirea animalelor de companie se realizează numai după testarea proprietarilor animalelor de companie cu privire la reglementările necesare.
Susținătorii acestei măsuri o descriu ca pe o oportunitate de a îmbunătăți serviciile statului și o modalitate de a crește siguranța publică.

Potrivit guvernului chinez, sistemul este o modalitate de a-și răsplăti cetățenii de încredere și de a le pune bețe în roate celor compromiși. În cazul celor cetățenilor compromiși, consecințele pot fi pe viață și i-ar putea afecta atât pe copiii, cât și pe nepoții acestora. Cetățenii al căror comportament va fi socotit neconform, vor fi privați de călătorii, de vacanțe, de accesul la educație de calitate și nu vor putea concura pentru job-urile bune în cadrul companiilor de top.