Digitalizarea are acum un centru de inovare

Digitalizarea are acum un centru de inovare

Digitalizarea sistemului fiscal ar aduce venituri suplimentare la bugetul de stat, iar un sistem electronic de plăţi ar putea aduce României o creştere economică suplimentară. România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte digitalizarea.

ARSC, a devenit membră consorțiului eHUB – Digital Innovation Hub. Digitalizarea a devenit un subiect important și pentru țara noastră. 

Pe 6 martie, Smart Alliance – Innovation Technology Cluster împreună cu partenerii săi, USH Pro Business și Elinclus, au lansat Smart eHUB – Digital Innovation Hub, primul centru de inovare prin digitalizare din regiunile București-Ilfov și Sud-Muntenia.

Asociația Română pentru Smart City face parte din consorțiul Smart eHUB și va avea o implicare activă în proiectele derulate de centru. Inițiativa Smart eHUB reprezintă un prim pas în sprijinirea dezvoltării tehnologice eficiente și plasarea celor două regiuni menționate pe harta europeană a digitalizării.

Mai mult, scopul centrului de inovare și digitalizare este de a sprijini avansul tehnologic prin parteneriate cu diferite sectoare de activitate și de a stabili o cultură a co-creării de soluții și produse tehnologice comune, printr-o colaborare transsectorială, în diverse domenii, de la educație și industrii creative și până la agricultură.

Suntem foarte mândri de faptul că am reușit să creăm acest consorțiu care își propune să găsească soluții care să răspundă la nevoia imediată de intervenție pentru inovare și digitalizare în regiunile București-Ilfov și Sud-Muntenia. Scopul nostru este să ajutăm companiile din regiune să adopte tehnologiile digitale pentru a se dezvolta într-un ritm mai alert și pentru a deveni mult mai competitive la nivel local și global.” a declarat Emanuela MODORAN, CEO Smart Alliance – Innovation Technology Cluster.

Beneficiind de susținere europeană, Centrul de inovare și digitalizare Smart eHUB – Digital Innovation Hub își propune să elimine obstacolele care împiedică companiile din regiune să devină mai competitive, precum know-how-ul și accesul la tehnologiile inovatoare și digitale.

„Parteneriatul creat vine într-un moment care la noi se manifestă un paradox digital: avem companii care sunt vârfuri de lance în tehnologia informației, credem în transformarea digitală dar la nivel antreprenorial chiarși firme care vând astfel de soluții nu au strategii digitale.

Universitatea noastră are deja un ecosistem consistent de afaceri în această regiune, format din entități juridice, clustere, sau centre de transfer tehnologic, are o facultate de specialitate, are parteneriate cu firme și consorții de export care au nevoie de servicii specializate în transformarea digitală. Există puțină expertiză și experți care să conducă experiența antreprenorială spre digitalizare, adică pe un drum care prespune modificarea modelului de afaceri cu care am fost învățați. Prin acest proiect mergem în avangarda transformărilor antreprenoriale.” a declarat Costin LIANU, Director General USH Pro Business.

Hub-ul a atras numeroase entități reprezentative din cele două regiuni ale țării pentru implementarea unei rețele de centre de inovare digitală. Scopul final este de a dezvolta un ecosistem colaborativ, axat pe interacțiunea dintre toți actorii ce pot contribui la inovare, folosind digitalizarea.

Printre ariile de intervenție ale Smart eHUB putem enumera: Smart City, Agricultură și industria alimentară (cu accent pe produsele biologice tradiționale, bioeconomie și agricultură de precizie), Turism și identitate culturală, Prelucrarea lemnului & mobilier, Textile și îmbrăcăminte, Circuite Electronice Integrate, Auto – producția de subansamble auto, Automotive Electronics, Producția de cabluri, Inginerie și activități conexe de consultanță tehnică, Dezvoltare & Cercetare în alte științe naturale și inginerie.

Practic, orice companie interesată de inițierea sau accelerarea unei strategii de digitalizare poate apela la centrele locale Smart eHUB – Digital Innovation Hub din regiune pentru ajutor specializat.

Centrul se angajează să le ofere cea mai bună expertiză și competențe pe tehnologii necesare transformării digitale, cum ar fi: procesare de date, IoT, industria 4.0, M2M, inteligență artificială, electronică, robotică, cloud computing, tehnologii laser, printing 3D, blockchain, sisteme de informații spațiale sau geografice și altele.