E-Car Concept – prima mașină electrică românească – realizată la Cluj    

masina electrica cluj - arsc

Prima mașină electrică realizată în România, la Cluj de o echipă de ingineri, antreprenori și cercetători de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, a fost lansată în cadrul Innowave Summit 2022. 

Autoturismul (E-Car Concept by NewCar4Future) are caroserie din fibră de carbon, o autonomie de 350 de km per încărcare, 300 de cai putere și o baterie de 56KW, având un cuplu de 1.500 Nm pe roată. Poate atinge o viteză maximă de 180 km/oră. Construcția mașinii a durat patru ani și are un design futurist. În locul oglinzilor sunt instalate camere video performante, iar imaginea este proiectată pe un display, în bord. O altă caracteristică deosebită, rar întâlnită la autoturismele electrice, este poziționarea motoarelor, foarte aproape de roți, rolul de diferențiator fiind preluat de un soft. 

Designul mașinii a fost realizat de către Peter Szabo, care a construit în anul 2016 singura mașină din lume din lemn, prezentată la diverse expoziții printre care și Embedded World 2017 din Germania. 

Voicu Oprean, investitor principal: Am pornit de la ideea de a face prima mașină românească electrică. Iar patru ani mai târziu, o arătăm că există, funcționează. Ne dorim să facem o serie limitată, până în 10 mașini, să o certificăm la RAR, și să introducem în ea toată tehnologia la care noi avem acces.

Premierul Nicolae Ciucă, prezent la lansarea mașinii a transmis ulterior pe o rețea de socializare, impresiile sale:

Am văzut astăzi, la Cluj-Napoca, o mașină a viitorului, E-car Concept. Acest prototip de mașină electrică este rezultatul ingeniozității, talentului, spiritului novator și cercetării la nivel înalt ale echipei Newcar4future si specialiștilor din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Susținerea dezvoltării accelerate a tehnologiei pentru transport nepoluant și proiectele de protecție a mediului sunt prioritare pentru Guvernul pe care îl conduc și reprezintă una din responsabilitățile față de generația viitoare. Este nevoie să continuăm proiectele care încurajează achiziționarea de mașini electrice, inclusiv prin programe guvernamentale, iar faptul că acestea câștigă teren de la an la an este un bun semnal. Utilizarea fondurilor din Planul Național de Dezvoltare și Reziliență pentru energie curată, eficiență energetică, transport fără poluare și un mediu mai curat este șansa ca viitorul României să fie verde!