Eduard Dumitrașcu invitat la Smart City Expo World Congress Barcelona

smart city expo

Eduard Dumitrașcu, Președintele ARSC, invitat de Ambasada SUA la Smart City Expo World Congress Barcelona

Președintele ARSC, Eduard Dumitrașcu, a declarat pentru Revista Smart City Magazine:

Regret că România nu a fost prezentă nici în 2019, la cel mai reprezentativ eveniment al Industriei Smart City. Congresul de la Barcelona, Smart City Expo World Congress, este o sursă de inspirație pentru liderii lumii. Asociația Română Pentru Smart City a fost prezentă la Barcelona, la Smart City Expo World Congress 2019, în cadrul delegației Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, în perioada 19-21 Noiembrie. Cu această ocazie, reprezentanții ARSC au participat atât la expoziție, cât și la World Smart City Awards și au detalii despre proiectele câștigătoare.

smart city expo 1

În cifre, Smart City Expo World Congress 2019, aflat la cea de-a noua ediție, a însemnat: 24.399 vizitatori, peste 700 de orașe prezente, 1010 expozanți, 146 de țări, peste 400 de speakeri și 90 de evenimente conexe.

România nu a avut stand de țară, însă reprezentanți ai municipalităților din țara noastră au fost prezenți la Barcelona, printre care și membrii ARSC, Municipiul Sibiu, Municipiul Iași, Primăria Sectorului 4. De asemenea, au vizitat expoziția reprezentanți ai Primăriilor Alba Iulia, Piatra Neamț, Rovinari, Tulcea și nu numai.

Tema de anul acesta a fost CITIES MADE OF DREAMS. Marele câștigător, premiat la categoria City Award – Orașul Inteligent al anului 2019 – este orașul Stockholm, Suedia.

Șase orașe au fost nominalizate în categoria City Award, care a fost câștigată anul trecut de Singapore:
Bristol (Marea Britanie) pentru inițiativa sa Connecting Bristol;
Curitiba (Brazilia) pentru programul de ecosistem inovare Case Vale do Pinhão;
Montevideo (Uruguay) pentru Montevideo Smart City cu proiect de echitate, incluziune și sustenabilitate de mediu;
Seul (Republica Coreea) pentru inițiativa Data
Driven Smart City;
Stockholm (Suedia) pentru GrowSmarter: Transformarea orașelor pentru un proiect european inteligent și durabil;
Teheran (Iran) pentru programul său Smart Teheran.
Proiectul a fost apreciat pentru Strategia Orașului Stockholm de a crea un oraș inteligent și conectat prin
inovație, deschidere și conectivitate pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și a mediului de afaceri.

Juriul a fost alcătuit din reprezentanți ai Consiliului Local al Barcelonei, Asociația Internațională de Transport Public UITP, UN-Habitat, Banca Mondială și Smart City Expo World Congress.

Premiul Digital Transformation a fost adjudecat de orașul Yingtan din China, cu proiectul „A 5G-powered digital twin – Yingtan”.
Orașul construiește ceea ce se estimează a fi primul oraș digital cu 5G în toate domeniile.
Utilizează rețele 5G și IoT, modele de informații de oraș de înaltă precizie și un creier IoT, bazat pe AI pentru a dezvolta noi aplicații.
Deși conceptul de Digital Twin a existat încă din 2002, doar prin Internet of Things (IoT), a devenit eficient din punct de vedere al costurilor. Digital twin este un model virtual al unui proces, produs sau serviciu. Această împletire a lumilor virtuale și fizice permite analiza datelor și monitorizarea sistemelor pentru a rezolva problemele înainte ca acestea să apară, să prevină timpul de oprire,
să dezvolte noi oportunități și să planifice viitorul prin utilizarea simulărilor.

Finaliștii categoriei au fost FC Barcelona, cu proiectul
Crowd Management in Camp Nou Facilities tested with GSMA și Korea Land & Housing Corporation Jinju-Si din Coreea.
Premiul Inclusive and Sharing Cities Buenos Aires, Argentina, a primit premiul „Inclusive and Sharing Cities” pentru proiectul Barrio 31 menit să ajute la adaptarea
politicilor necesare pentru a integra mai bine așezările informale -„mahalalele” cu restul orașului și pentru a reduce decalajul social.
Inițiativa este în desfășurare în localitatea Villa 31 și în jurul localității.

Premiul la categoria Mobility

Compania publică de transport prin cablu Mi Teleférico din La Paz, Bolivia, a câștigat premiul Mobilitate pentru rețeaua de telecabine dintre La Paz și El Alto – înțeleasă a fi prima rețea de transport public din oraș formată în principal din telecabine. Cel mai mare sistem urban de telecabine din lume, rețeaua are 10 linii operaționale, se întinde pe 31,6 km și are 37 de stații, fiind prima rețea de telecabine care devine principalul mijloc de mobilitate publică într-un oraș.

Finaliștii categoriei

Proiectul Mi Teleférico s-a impus în fața altor proiecte, precum „Platforma de integrare IOT pentru transportul orașului Taipei (China)” dar și proiectului „Modul în care Ierusalimul a crescut numărul de pasageri cu 400% și a redus timpul de călătorie cu 47% pe transportul public Axilion Smart Mobility, Microsoft Azure și Jerusalem City Light Rail – Israel”.

Premiul Urban Environment a fost acordat companiei Hexagon pentru soluțiile sale care conectează datele satelitare și operaționale pentru a declanșa o mentenanță
predictivă pentru utilități.

Proiectul își propune să reducă costurile de întreținere a sistemului de canalizare prin prevenirea defalcării conductelor de canalizare cauzate de instabilitate la sol. S-a demonstrat că inițiativa îmbunătățește eficacitatea inspecțiilor cu 40%.

Hexagon nu realizează și nu vinde „Orașe inteligente”- oferim soluții tehnologice mult mai tangibile și mai revoluționare”, a declarat Ola Rollén, președinte și CEO al Hexagon.

„Inteligența” care ne interesează este Realitatea digitală inteligentă, care reunește lumea fizică și cea digitală ca fiind una, oferind liderilor orașelor capacitățile și instrumentele pentru a se asigura că siguranța publică devine o certitudine și orașele durabile o realitate.”
Hexagon este unul dintre principalii furnizori globali de tehnologii informaționale care conduc productivitatea și calitatea în aplicațiile geospațiale și industriale ale întreprinderilor.

Soluțiile Hexagon integrează senzori, software, cunoștințe în domeniu și fluxuri de lucru ale clienților în ecosistemele informaționale inteligente care furnizează informații acționabile. Sunt utilizate într-o gamă largă de industrii vitale. Hexagon are peste 15.000 de angajați în 46 de țări și vânzări nete de aproximativ 2,6 miliarde EUR.

Premiul Governance and Finance

Premiul pentru guvernanță și finanțe a fost acordat Los Angeles Data Science Federation, lansat de City of Los Angeles – Information Technology Agency. Data Science
Federation este un parteneriat de cercetare colaborativă între City of Los Angeles și 18 colegii și universități din zona LA.

Peste 40 de proiecte au fost lansate pentru a utiliza tehnologia datelor pentru a rezolva unele dintre cele mai dificile provocări ale orașului și pentru a sprijini luarea de decizii bazate pe date pentru conducerea orașului. Studenții și profesorii universitari beneficiază de asemenea de oportunitatea de a lucra la provocările din
lumea reală cu acces la seturi de date și surse de date din lumea reală.

Premiul Innovative Idea a fost acordat platformei modulare de camion e-mobilitate, dezvoltată de FCC Environment, care poate fi utilizată pentru toate serviciile urbane. Proiectul premiat este o platformă de șasiu modulară 100% electrică pentru vehicule urbane. Acest echipament revoluționar a fost dezvoltat de un consorțiu condus de FCC Environment și grupul Irizar.

Obiectivul strategic al platformei este de a facilita implementarea unei mobilități electrice la prețuri accesibile în serviciile urbane cu beneficii enorme asupra mediului, cum ar fi reducerea totală a emisiilor poluante și a zgomotului, reducerea amprentei de carbon și maximizarea eficienței energetice.

Pentru o flotă de aproximativ 30.000 de vehicule diesel, aceasta ar putea însemna o reducere anuală a amprentei de carbon de aproximativ un milion de tone de echivalent
CO2 și mai mult de 9.000 GWh de economii de consum de energie în orașele spaniole.

FCC Medio Ambiente a studiat mobilitatea electrică de peste 45 de ani. În prezent, are o flotă de peste 16.000 de vehicule, dintre care 821 de unități sunt electrice și 1.305 de CNG sau Bi-Power.