Un adevărat centru turistic și cultural din inima Transilvaniei, orașul Sibiu și-a demonstrat potențialul de dezvoltare în direcția Smart City de-a lungul ultimilor ani. Am stat de vorbă cu domnul Raul Apostoiu, candidatul USR PLUS la Primăria Municipiului Sibiu pentru a afla mai multe despre viziunea sa de dezvoltare inteligentă a Sibiului!
Smart City Magazine: Dezvoltarea armonioasă a orașelor de astăzi este din ce în ce mai legată de implementarea conceptului de Smart City. Ce înțelegeți prin Smart City și cum raportați conceptul la dezvoltarea comunității pe care doriți să o reprezentați?
Raul Apostoiu: Practic, Smart City este un loc în care serviciile şi reţelele tradiţionale sunt eficientizate prin folosirea tehnologiilor de telecomunicaţii şi a celor digitale în folosul cetăţenilor şi al economiei locale. Sibiul are toate premisele pentru a deveni un oraș inteligent, dată fiind mărimea și dezvoltarea lui, infrastructura existentă de comunicații, capacitatea de finanțare, cât și comunitatea profesională și universitară care pot contribui la strategia și implementarea proiectelor smart city.
Smart City Magazine: Care considerați că este legătura dintre conceptele de Smart City, implicare civică și tehnologie? Cum pot fi ele ancorate în comunitatea pe care doriți să o reprezentați?
Raul Apostoiu: Orașele inteligente sunt cu și despre oameni. Succesul unui proiect Smart City depinde în mare măsură de gradul de implicare al cetățenilor orașului. Obiectivul meu principal este elaborarea Strategiei Sibiu SmartCity pentru toate cele 6 verticale “smart city”, cu scopul unei dezvoltări durabile a Sibiului în condițiile de asigurare a creşterii calităţii vieţii cetăţenilor. Este importantă constituirea Consiliului consultativ Sibiu SmartCity, format din personalități reprezentative, întrucât deciziile strategice vor fi luate cu consultarea acestui comitet. De asemenea, realizarea și asumarea unui Plan de Acțiune pentru implementarea Strategiei Sibiu SmartCity de către toate direcțiile și serviciile Primăriei, sub coordonarea administratorului public (City Managerului) sunt esențiale.
Smart City Magazine: Care sunt prioritățile de investiții pe care le aveți în vedere pentru următorii 4 ani? Cum sunt acestea raportate la următorul exercițiu financiar, 2021-2027?
Raul Apostoiu: Anul 2021 ne aduce vești bune în ceea ce privește finanțarea din fonduri europene pentru regiunea centru, din care Sibiul face parte. Astfel, și investițiile trebuie să urmeze direcțiile de finanțare, și aici mă refer în principal la: educație, sănătate, digitalizare, infrastructură, mobilitate și mediu.
Smart City Magazine: Verticala Smart Mobility este una dintre cele mai importante într-un oraș inteligent. Care sunt soluțiile de Smart Mobility pe care le propuneți pentru îmbunătățirea mobilității urbane în Municipiul Sibiu?
Raul Apostoiu: Ponderea proiectelor pe care le propunem sibienilor sunt din verticala de Smart Mobility, și aici doresc să amintesc pe cele mai importante:
- Proiectul trenului electric urban SMART, bazat pe tramvaie cu baterii (capacitori) reîncărcabile în stații. Trenul urban, în prima etapa, o să circule pe liniile existente CFR, apoi, pe măsură ce numărul traseelor crește, va fi extins și în întreaga zonă metropolitană;
- Înlocuirea treptată a parcului de transport auto cu autobuze și taxiuri electrice;
- Creșterea punctelor de încărcare electrică și maparea acestora;
- Sistem de informare și afișaj în timp real a locației autobuzelor;
- Sistem de parcări inteligente.
Smart City Magazine: Îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor este unul dintre indicatorii verticalei Smart Living a unui oraș inteligent. Care sunt proiectele pe care le vizați în acest sens?
Raul Apostoiu: Scopul nostru este creșterea calității vieții sibienilor și mă refer, în special, la confortul interacțiunii urbane. În acest sens, principalele direcții de acțiune sunt:
- Asigurarea conectivității Wi-Fi hotspot în toate spațiile publice din Sibiu și Păltiniș;
- Sisteme de monitorizare și alertare rapidă pentru persoane – sănătate, asistență, extinderea de alertă la situații de criză;
- Asigurarea infrastructurii de comunicație digitală la nivelul orașului și al zonei metropolitane, astfel încât fiecare locuință sau gospodarie să aibă acces la o conexiune de Internet de viteză mare.
Smart City Magazine: Ce proiecte de Smart Governance aveți în vedere pentru dezvoltarea inteligentă a Municipiului Sibiu ?
Raul Apostoiu: O prioritate pentru perioada următoare o reprezintă Ghișeul Virtual Unic – o platformă online pentru plata taxelor și a amenzilor locale, pentru programări, informații, depunerea de cereri sau emiterea de autorizații și certificate, toată relația cetățeanului cu primăria fiind realizată în confort, de acasă sau de la birou, la un click distanță.
Foarte importante sunt, de asemenea, implementarea Sistemul Informațional Geografic (GIS) și crearea compartimentului GIS și a celui de documente digitale, cu scopul digitalizării și mapării informațiilor privind: topo, urbanism, dezvoltare teritoriu, obiective turistice, hărți utilități, registrul locurilor de parcare, registrul spațiilor verzi, e.t.c.
Smart City Magazine: Dar în ceea ce privește soluțiile inteligente pentru mediu? Care sunt propunerile dvs. în acest sens?
Raul Apostoiu: Smart Environment este o direcție de dezvoltare puternic susținută prin finanțare din fonduri europene în exercițiul 2021-2027. Consider că orice edil care are ca obiectiv sănătatea orașului și a cetățenilor trebuie să deruleze proiecte ce țin de mediu și energii regenerabile. În acest sens, amintesc:
- Platforme inteligente de colectare selectivă a deșeurilor;
- Sibiul orașul “verde” – proiecte pentru Energia regenerabilă;
- Sisteme integrate de monitorizare a calității aerului, măsurarea și transmiterea în timp real a calității aerului în diferite puncte din oraș;
- Sistem integrat de monitorizare a calității apei potabile la consumator;
- Sistem de măsurare a zgomotului în diferite zone din oraș.