Revoluția Industriei Smart City

Cristian David, Președinte Institutul pentru Libertate și Democrație

 

Industria 4.0 transformă comunitățile, locurile de muncă și afacerile. Smart City este mai mult decât o industrie.

Smart City se bazează pe interacțiunea tuturor industriilor și tehnologiilor 4.0 și reprezintă o oportunitate pentru mediul de business. Cât de pregătite sunt organizațiile pentru această revoluție industrială?

Perspectiva industriei smart city

Pentru a analiza dacă avem o industrie ar trebui să analizăm elementele sale. Elementele componente sunt valide, prezente dar astăzi nu putem încă să vorbim de o industrie, în sensul propriu. Avem mai multe elemente distincte, disparate, luate din diferite industrii, care nu sunt asamblate împreună, într-o manieră care să poată defini o industrie alternativă, în sine.

 

Ce înseamnă pentru mediul de business oportunitățile Industriei Smart City

Aș porni de la universalizarea unor termeni cum ar fi digitalizare sau smart. Ele deja intră în vocabularul nostru cotidian, totul este smart, uneori chiar și mâncarea sau hainele. Smart este atributul epocii și poate fi atribuit oricărei activități, la fel cum digitalizarea este un proces atotcuprinzător. Cred că nu există niciun domeniu care să poată scăpa astăzi acestei vaste și extinse rețele a digitalizării. Acest context ar trebui valorificat de companiile românești pentru că acum, mai mult ca oricând, invitația este deschisă.

Ceea ce trebuie să facem este să derivăm termenul și să îl adaptăm realităților din orașe, fie că vorbim de nivel european sau local. Trebuie să ne raportăm la dimensiunea europeană pentru că este bine să ne fixăm ținte, dar să ne adaptăm contextului local.

Va trebui să vedem care este orizontul de timp în care aceste componente, elemente disparate, se vor putea uni, pentru a da sens din punct de vedere economic, conceptului de smart city și unei industrii care să se clădească pe această oportunitate.

Multe companii românești sunt în suferință astăzi, fie pentru că au trebuit să închidă în pandemie, fie pentru că le-au fost afectate anumite segmente de activitate. Poate fi o soluție alternativă, pentru că bani vor fi, important este să fie și tehnologii.

Realitatea românească ne invită să accelerăm unificarea acestor componente pentru a recupera decalajele față de alte state europene și astfel putem crea premisele unei dezvoltări sustenabile.

Industria Smart City are un caracter de revoluție pentru ca, spre deosebire de alte evoluții industriale, care au avut nevoie de un timp mai mare de realizare, aceasta are caracter imediat.

Există finanțare pentru Smart City

Aș mai sublinia că spre deosebire de alte tipuri de activități economice, aici există și bani. Observăm că oportunitățile și beneficiile derivate din conceptul de smart city sunt mai degrabă valorificate, fructificate de multinaționale, de marile companii internaționale, mai puțin de companiile românești sau de industria românească.

Toate marile corporații au astăzi divizii specializate pe smart. Sigur că nu ne putem lupta cu marile corporații, dar putem concura diviziile acestora, care sunt deja cu un pas înainte.

Provocarea este în ce măsură această oportunitate va fi valorificată prin adaptare, transformare și punere în registrul tehnologic actual a unor operatori economici din România, operatori economici care au toate premisele unei concurări reale cu diviziile smart ale marile companii pentru că, până la urmă, sunt mai aproape de realitățile cotidiene.

Există companii care inovează pentru că nu au avut la bază un proces de cercetare tehnologică care durează foarte mult, ci mai degrabă au înțeles ce trebuie făcut pentru a putea purta eticheta Made in Romania.

Ceea ce putem face este ca, prin astfel de dezbateri, să încurajăm companiile românești să acționeze, să se pună în mișcare, astfel încât sumele alocate prin Green Deal, PNRR, Next Generation EU să nu revină doar companiilor multinaționale iar companiile românești să participe la aceste proiecte doar ca sub-contractori.

Dezvoltarea urbană și implementarea proiectelor Smart City pot ajuta mediul de business în domenii diverse – transport, energie, sănătate, agricultură, logistică, construcții, transport public, digitalizare, sănătate, etc.

Smart City atinge foarte multe ramuri industriale importante, punerea acestor concepte împreună sub un cadru legislativ coerent poate aduce multiple beneficii pentru dezvoltarea sustenabilă la nivel național.

Creșterea nivelului de trai oricum se va întâmpla, autobuzul electric oricum va exista, important este dacă este fabricat în România și nu în Turcia, energia verde va fi, dar poate fi realizată cu ansamble furnizate de companii românești și nu provenite din China, spre exemplu.

Poate fi o formulă foarte bună de transfer de tehnologie, bani vor fi și forță de muncă există, important este să existe interes și orientare de afaceri.