Târgoviște Smart City – perspective actuale și de viitor
Cu numeroase investiții, proiecte de dezvoltare și soluții durabile în ultimii patru ani, Târgoviște este unul dintre orașele care își revendică prezența pe harta orașelor inteligente din România. Iată mai jos câteva dintre proiectele Smart City actuale și dintre cele pe care și le propune pentru un viitor mandat domnul Primar Daniel Cristian Stan !
Inițiative de mobilitate
Cel mai mare proiect cu finanțare europeană din municipiul Târgoviște este acela de modernizare a sistemului de transport public local, care va schimba total infrastructura locală de transport public. Administrația locală târgovișteană a finalizat licitația de achiziție a celor 28 de autobuze ecologice, reprezentând prima etapă a procesului de modernizare a transportului public local din orașul Târgoviște. În cea de-a doua etapă, vor fi achiziționate încă 12 autobuze. Concret, vor fi achiziționate autobuzele amintite, vor fi realizate 28 de stații de călători de traseu, 3 stații de capăt de traseu, un depou și vor fi implementate sisteme integrate de management al transportului public. Cele 3 stații de capăt de traseu vor fi prevăzute cu sală de așteptare, info point, grupuri sanitare, inclusiv pentru persoane cu dizabilități, o cameră mama și copilul, sistem de ticketing, locuri de parcare, inclusiv pentru taxi și persoane cu dizabilități. În afara confortului deosebit pe care noul sistem de transport public local îl va oferi târgoviștenilor, costurile de operare vor scădea la 1/3 din cele actuale, iar emisiile de dioxid de carbon vor fi drastic reduse.
Tot în sfera infrastructurii și a mobilității, Cartierele Vlad Țepeș și Petru Cercel din Târgoviște au beneficiat de proiecte de reabilitare și modernizare prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU B), care au vizat direct această zonă: 34 milioane de euro, fonduri europene, investiție finalizată în anul 2016. Lucrările au avut în vedere modernizarea infrastructurii rutiere, a rețelelor stradale, a trotuarelor, amenajarea de piste pentru bicicliști, amenajarea a peste 3.000 de locuri de parcare și reabilitarea infrastructurii subterane de comunicații prin fibră optică.
Totodată, în Cartierul Tudor Vladimirescu, a fost finalizată una dintre cele mai moderne parcări din Municipiul Târgoviște, odată cu darea în folosință a unui teren nou de sport, în aceeași locație. Astfel, pe o suprafață de aproximativ 4000 mp, în locul a 50 de garaje au fost create aproximativ 120 de locuri de parcare.
Smart Living
În vederea creării a diverse posibilități de petrecere a timpului liber pentru toate categoriile de vârstă, primul club al pensionarilor din municipiul Târgoviște a fost dat în folosință în decembrie 2016. Astfel, a fost creată o sală multifuncțională de peste 200 mp, unde orice vârstnic al municipiului, indiferent de cuantumul veniturilor, poate să vină și să petreacă timp agreabil.
La nivelul municipiului Târgoviște, investiții s-au făcut și în domeniul educației. Grădinița Nr. 13 a fost modernizată, printr-un proiect finanțat de Ministerul Dezvoltării. Intervențiile au presupus, printre altele: izolarea termică integrală a clădirii; înlocuirea pardoselilor existente cu plăci ceramice antiderapante și parchet stratificat de trafic intens; platforme din beton cu rampă pentru persoanele cu dizabilități; modernizarea instalației de încălzire; înlocuirea corpurilor de iluminat cu unele pe sistem LED și montarea unui sistem cu panouri fotovoltaice în vederea utilizării resurselor regenerabile, etc.
În anul 2018, Școala Gimnazială „Ioan-Alexandru Brătescu Voinești”, a beneficiat de unul dintre proiectele administrației locale pe linia dotării cu echipamente și mobilier specific, didactic și de laborator. Au fost achiziționate table inteligente, videoproiectoare, calculatoare, echipamente sportive, precum și mobilier școlar.
De asemenea, un proiect ce vizează îmbunătățirea condițiilor de viață ale târgoviștenilor este reprezentat de modernizarea Pieței Revoluției. În linii mari, vor fi realizate lucrări de desfacere integrală a pavimentului existent și realizarea unui pavaj nou, diferențiat în funcție de specificul suprafeței. Se va instala mobilier urban modern (bănci cu copertină, rastel pentru biciclete, zonă de relaxare pentru grupuri, coșuri de gunoi selectiv și fântâni cu apă potabilă). Iluminatul exterior va fi încastrat în pavaj. Mai mult decât atât, se vor reface toate rețelele edilitare aferente pieței (canalizare pluvială, irigații spații verzi, fântână arteziană, telecomunicații, spot wi-fi, muzică ambientală), toate acestea pentru a crea un loc plăcut de petrecere a timpului liber.
Proiecte viitoare
Printre inițiativele pe care Primarul Municipiului Târgoviște le are în vedere pentru un viitor mandat, se numără: Parcare centrală cu peste 1.000 de locuri; Reabilitarea și reconversia Casei Sindicatelor în Centru cultural multifuncțional; Eficientizarea energetică a sistemului de iluminat public: schimbarea aparatelor de iluminat existente, cu cele pe tehnologie LED; sisteme de alimentare cu panouri fotovoltaice pentru 77 de treceri de pietoni; sistem de management prin telegestiune, care asigură urmărirea de la distanță a iluminatului (prin dispecerat) și care permite controlul unitar al sistemului, precum și controlul individual sau în grup al punctelor luminoase. În urma implementării acestei investiții, valoarea facturii pentru iluminatul public se va diminua cu aproximativ 60%.